A fost lansat “Next Generation EU” zis și “momentul Europei” de a repara prejudiciile aduse de criză și de a pregăti viitorul pentru noua generație.
Propunerea Comisiei Europene a venit astăzi și a fost primită cu aplauze în Parlamentul European!
Este o propunere curajoasă, de stânga, una care nu se încadrează în șablonul austerității lui Orban și a Guvernului #PNL!
Pentru ca acest lucru să se realizeze în mod echitabil și partajat, Comisia propune o serie de resurse proprii noi, care vor proveni din taxarea digitală a giganțiilor IT, taxarea emisiilor poluante sau taxarea activele marilor corporații.
În Comisia #TAX3, dar și în #PANA, am semnalat aceste resurse noi pentru veniturile proprii ale UE. La nivel european, România vorbea printre primele State Membre despre marile corporații (noi le ziceam multinaționale) care nu plătesc taxe acolo unde realizează profitul. Multe, nu zic toate, dar multe nu plăteau taxe nici macar în UE. Atunci am fost catalogați ca eurosceptici. Iată că azi am văzut o revenire la propunerile TAX3. Să sperăm că și Consiliul UE va găsi un compromis, având în vedere că Franța și Italia au adoptat deja legislații naționale pentru taxarea digitală a giganților IT. Va fi greu să îi convingem să transforme aceste taxe  care sunt parte din venitul lor, în venit propriu al UE și minus în bugetul național! Sper să se obțină acest compromis cât mai repede în Consiliu.

O altă măsură cu potențial enorm pentru România este suplimentarea cu 15,3 miliarde de euro a bugetului dedicat InvestEU, programul de investiții emblematic al Europei, în vederea mobilizării de investiții private în proiecte din întreaga Uniune.
IMM Invest, dar nu în varianta PNL cu bani și credite date unor samsari (IFN), ar putea fi finanțat prin acest program. Granturi, nu credite! Poate citește și Cîțu aceste rânduri!

Din materialul prezentat de Ursula von der Leyen, pot scoate în evidență Instrumentul de sprijin pentru solvabilitate, care poate fi operațional începând cu 2020 și va avea un buget de 31 de miliarde de euro, cu scopul de a debloca 300 de miliarde de euro sub formă de sprijin pentru solvabilitatea întreprinderilor din toate sectoarele economice și de a le pregăti pentru un viitor digital, rezilient și mai curat.
Acest nou plan este mai ambițios decât Planul Juncker. Paradoxal, acel Plan era propus de social-democrati, dar poarta numele unui popular, pentru că Juncker conducea atunci CE. E mai ambițioasă Comisia doamnei von der Leyen pentru că are un factor de multiplicare de 10, nu de 7, cât avea planul S&D, zis Juncker. Europa stă pe bani mulți, ținuți în conturi, spun multe statistici despre depozitele cetățenilor și a companiilor europene. Aceste instrumente sunt menite să mobilizeze acești bani spre investiții, care duc la crearea de noi locuri de muncă. Vom vedea cum vom gestiona acest nou plan de investiții. Primul l-am ratat.

Suplimentarea cu 94,4 miliarde de euro a programului Orizont Europa, care va fi consolidat pentru a finanța cercetarea vitală în domeniul sănătății, al rezilienței și al tranziției către o societate digitală și verde.
Aici se aprind câteva lumini. Cantacuzino ar fi doar una. Pentru laserul de la Măgurele ar fi luminița salvatoare după ce au fost lăsați fără parteneri într-un nou proiect de finanțare de partenerii din Cehia și Ungaria. Aici am dat doar două exemple. Pe partea digitală, fără nicio grijă, cred că avem cel mai mare potențial, însă.

Totul e complicat din păcate! Aceste noi instrumente necesită mai mult decât #m..ePSD, mai mult decât scuze și analize fără sfârșit ale guvernanților, dar fără măsuri concrete, simplificate și accesibile imediat.

Doar în județul Bihor avem peste 38.000 de cetățeni care nu știu dacă vor merge în șomaj sau revin la muncă după ce au stat 2 luni în șomaj tehnic. Nesiguranța duce de la o criză economică la una socială. Încă
Avem nevoie de oameni muncitori în Guvern, avem nevoie de soluții și de lideri care schimbă oameni care nu dau randament, nu îi țin în funcții doar de dragul liberalilor!