Recent, la Strasbourg, am avut ocazia de a adopta reguli mai clare, și foarte necesare, în cee ace privește cunoscutele etichete pentru eficiența energetică. Etichetele actuale, de tipul A+++ nu mai reflectă nu mai reflect avansurile tehnologice din ultimii ani și vor ieși din uz până ăn 2019, fiind înlocuite cu un system de etichetare comun, și clar, pe o scara de la A la G, a reprezentând produsele cu cel mai înalt grad de eficiență energetică.
Astfel, cumpărătorii europeni vor putea contribui mai bine la reducerea poluării, printr-un consum energetic mai redus. Mai mult decât atât, aceștia vor avea posibilitatea de a-și reduce simțitor valoarea facturilor de electricitate pe care le plătesc! Se reduc astfel confuziile din sistemul actual de echitetare și se creează economii, pe familie, de aproape 500 de Euro anual, la nivel european.
Mă bucură faptul că Europa arată că învață și acționează cu rapiditate, mai ales după scandalui de genul Dieselgate, în care milioane de cumpărători au fost pur și simplu mințiți. În curând, cel puțin pentru produsele electricasnice, oamenii vor avea la dispoziție o bază de date online cu ajutorul căreia, prin coar câteva click-uri, vor putea face comparații și vor ști, în mod real, care produs este mai ecologic și mai economicos pentru ei.
Lupta noastră nu se termină însă aici, pentru că, la nivelul social democraților europeni, am decis să punem și mai multă presiune asupra Comisiei Europene, astfel încât aceasta să ne trimită, în Parlamentul European, și o propunere legislative – pe care să o dezbatem și să o votăm, cu privire la compensațiile acordate consumatorilor care sunt păcăliți de eventuale sisteme de etichetarea frauduloasă.