În această săptămână la Strasbourg am votat rapoarte ale Parlamentului European privind economia colaborativă și platformele online – precum AirBnB, Uber, Facebook sau Amazon marketplace. Prioritatea noastră, a social democraților europeni a fost aceea ca textul final al celor două rapoarte să reflecte atât potențialul pe care inovarea îl poate oferi Europei, cât și nevoia de a asigura menținerea unor standarde înalte pentru protejarea angajaților în Uniunea Europeană.

Astfel, atât în opinia mea cât și a colegilor mei, am reușit, în Parlamentul European, să deschidem drumul către o strategie mai ambițioasă și mai cuprinzătoare a UE în ceea ce privește economia colaborativă.

Desigur, antreprenorii aveau în acest moment nevoie de mai multă claritate și de mai multă certitudine, iar eu cred că toți participanții din cadrul economiei colaborative vor putea activa într-un mediu nu dor dinamic ci și armonizat la nivelul Uniunii, evitând astfel fragmentarea pieței unice pe care toți ne dorim să o avem la dispoziția antreprenorilor din țările noastre.

În același timp, eu am convingerea că dezvoltarea unui model european de economie colaborativă, de o manieră corectă și responsabilă, cu garanții de protecție a consumatorilor dar și a angajaților, va putea crea noi oportunități de care Europa, și europenii, au mare nevoie. Inovarea și antreprenoriatul, o spun mereu, trebuie încurajate, trebuie sprijinite, trebuie să se poată manifesta într-un mediu propice. Fără să vrem să copiem America și Silicon Valley, unde am participat și eu la schimburi de experiență, eu cred că prin astfel de măsuri, acest mediu, benefic nu doar pentru câțiva oameni sau câteva firme, ci pentru cât mai mulți – fie ei întreprinzători, angajați sau clienți, poate fi creat.

Este clar că platformele online, la rândul lor, joacă un rol cheie în inovare și în creșterea pieței unice digitale. Ele au permis crearea de noi afaceri, au revoluționat accesul la informație, au oferit și oferă consumatorilor numeroase opțiuni, au încurajat o participare mai activă a cetățenilor la viața publică și nu în ultimul rând au conectat și conectează, desigur, cererea și oferta într-un mod mai simplu și mai eficient ca niciodată până acum.