Astăzi la Bruxelles, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European am votat pentru stabilirea unor noi reguli, comune, pentru facilitarea înghețării sau confiscării banilor sau bunurilor obținute din infracțiuni. Aceste noi măsuri vor ajuta autoritățile naționale din Statele Membre să înghețe sau sa confiște bunurile folosite de către crima organizată din Uniunea Europeană.

În calitate de raportor al grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul European pentru acest dosar am contribuit, prin amendamentele mele și prin negocieri, la adoptarea unor măsuri eficiente care să sprijine lupta împotriva activităților de acet gen.

Aspectul esențial al acestei inițiative și al muncii noastre rezidă în faptul că vom avea, pe tot cuprinsul UE, o recunoaștere a hotărârilor de înghețare sau confiscare a banilor ori bunurilor organizațiilor teroriste ori de tip mafiot. Ne confruntăm în mod clar cu o problemă la nivel european și trebuie să găsim, iar azi am făcut un pas decisiv, soluții comune.

Am făcut acest lucru conștienți fiind de necesitatea de a găsi un echilibru între nevoia de rezultate în combaterea terorismului și a crimei organizate și cea, extrem de importantă pentru Uniunea Europeană, de protejare a drepturilor fundamentale!

Următorul pas pentru finalizarea procedurii de adoptare a acestor reguli – înainte ca ele să fie puse în aplicare de Statele Membre, este acela al trialogului, adică al discuțiilor și negocierilor pentru adoptarea formei finale a textului între Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, cele trei instituții implicate în procesul legislativ european.