Astăzi, în plenul Parlamentului European, am votat un raport referitor la promovarea conexiunii la Internet în comunitățile locale. Pornind de la inițiativa Comisiei Europene – WIFI4EU, raportul, promovat și susținut de grupul social democraților europeni, va ajuta la transpunerea în realitate a unui prim pas dintr-o viziune mult mai amplă.

Ne dorim, la nivelul social democraților europeni, să putem garanta accesul oricărei persoane, indiferent de localitatea de domiciliu sau de venituri, accesul la o conexiune Internet de calitate. În cadrul acestei inițiative, prevăzută pentru perioada 2017-2019, vorbim  despre un acces asigurat în incinta unor clădiri sau parcuri publice, ori în alte locuri cu acces public.

Bugetul alocat în prezent este de 120 de milioane de Euro, disponibil pentru solicitanți din toate Statele Membre! Obiectivul nostru este acela de a realiza o balanță geografică justă și să ne asigurăm că până la 6.000 de localități europene vor putea oferi oamenilor acces la Internet de mare viteză, în locurile publice.

Primăriile beneficiare ale inițiativei vor primi finanțare pentru achiziționarea de echipamente și pentru costurile de instalare, urmând ca din surse proprii să fie asigurată plata abonamentului și întreținerea echipamentelor pentru cel puțin 3 ani.

De asemenea, la nivel european se speră că această inițiativă va duce inclusiv la încurajarea dezvoltării de servicii publice locale oferite cetățenilor online, reducând birocrația, timpii de așteptare și crescând inclusiv gradul de transparență.

Principiul de finanțare va fi cel de primul venit, primul servit, iar procedurile urmează să fie lansate ori până spre finalul acestui an, ori la începutul lui 2018.

img FB

Adresa de contact pentru mai multe informații este: cnect-wifi4eu@ec.europa.eu.