Eu cred că Oradea are vocația și potențialul de a deveni, printre altele, și un nou un hub-IT al României, dacă reușește să creeze și să susțină un ecosistem propice inovării.
În condițiile în care am mai prezentat această propunere încă de acum doi ani, în această săptămână, am făcut și un apel, din plenul Parlamentului European, către autoritățile locale din orașul meu natal, Oradea.
Consider că autoritățile locale trebuie să lucreze alături de mediul privat, de tineri și nu numai, de mediul educațional și de partenerii sociali pentru ca întreaga comunitate să poată profita din plin de progresul tehnologic. Avem nevoie de digitalizarea serviciilor publice locale, crearea unui ecosistem sănătos care să susțină dezvoltarea de noi afaceri în domeniul tehnologiei, precum și atragerea de talente și investitori, cât și de educarea educarea digitală a cetățenilor (de toate vârstele).
Eu nu pot să nu mă gândesc de zece ori pe zi la estimările Comisiei Europene care ne avertizează că nu peste mulți ani majoritatea locurilor de muncă disponibile în Europa vor necesita diverse cunoștințe și abilități digitale. Întrebarea este ce facem ca să ne pregătim. Soluția imediată și obligatorie care îmi vine în minte este parteneriatul public-privat.
Îmi dau seama de diferența enormă dintre a crea un hub-IT și a oferi training, calificări sau abilități digitale. Însă, mesajul meu, mai ales către autoritățile locale, este de a privi această provocare ca pe o necesitate, ca pe o obligație și nicidecum ca pe ceva opțional.
În ce mă privește, ca inginer IT dar și ca eurodeputat, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a ajuta.