Oradea și Bihorul au nevoie de mai mult spirit antreprenorial

COMUNICAT DE PRESĂ

La sfârșitul săptămânii trecute am avut bucuria de a o invita și găzdui la Oradea pe doamna Madi Sharma, membră a Comitetului Economic și Social European de la Bruxelles. Antreprenor de succes pe plan internațional, un succes construit în mai multe decenii și pornind de la zero, Madi Sharma are o poveste de viață impresionantă, pe care nu se sfiește să o împărtășească și în care, pe lângă multe sacrificii, distingem clar două principii după care se ghidează și acum: nu lăsa niciodată falsele scuze să te oprească de la a face ceva și fii întotdeauna perseverent.

Am considerat că această poveste de viață și principiile pe care Madi Sharma le promovează merită să fie auzite și cunoscute și la noi. Am și bucuria dar și onoarea de a deține în acest moment o funcție, cea de deputat în Parlamentul European, care îmi facilitează contactul cu oameni extrem de interesanți, din toată Europa și îmi propun, pe durata mandatului meu, să încerc să invit cât mai mulți dintre ei la Oradea. Cred cu toată convingerea că aceste contacte și aceste schimburi de experiență ne pot ajuta pe toți, mai ales prin accesul la idei, la modele de acțiune și de succes, dar și prin faptul că acești oameni, când vor avea ocazia, vor vorbi așa cum ne dorim și despre Oradea și despre județul Bihor.

Pe durata acestei vizite de două zile, am organizat trei întâlniri care, sper eu, au fost benefice pentru cei care au ales să ne onoreze cu prezența.

Vineri, 2 Octombrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene a avut loc un seminar interactiv, la care ne-am bucurat să avem prezenți peste 50 de studenți orădeni și pe care l-am denumit: Brand yourself. Create your vision. Become an entrepreneur. No excuses (Promovează-te. Crează-ti propria viziune. Fii antreprenor. Fără scuze). Acest seminar, destinat tinerilor, a droit să le ofere acestora sfaturi concrete despre modul în care ideile se pot transforma în acțiuni. Eu cred că, indiferent ce drum alegem în viața, ca tineri, trebuie să ne dezvoltăm și să ne menținem spiritual antreprenorial în tot ceea ce facem. Este vorba despre modul în care abordăm orice proiect sau sarcină pe care ni le asumăm sau care ne sunt date. Mai mult, cred că orașul și județul nostru pot avea beneficii imense dacă tinerii, și asta mi-am propus invitând-o pe Madi Sharma să le vorbească, vor putea să identifice oportunitățile reale care există în jurul lor și vor avea curajul să devină antreprenori, alegând să rămână în orașul nostru și să îl dezvolte.

În aceeași zi, cu sprijinul AJOFM Bihor, am organizat un al doilea seminar, destinat femeilor și intitulat: Croiește-ți drumul spre succes. Au fost prezente peste 40 de doamne aflate ori în căutarea unui loc de muncă, și care au nevoie de un mesaj de încredere, de metode de auto-promovare și de punere în valoare a propriei persoane, dar și doamne care își doresc și iși propun să inițieze o afacere.

Madi Sharma Oradea 2

Doresc, cu acest prilej, să fac și o scurtă precizare și să răspund mai multor întrebări care mi-au fost adresate în ultima perioadă. Pentru cei care mă cunosc, precopările mele privind încurajarea antreprenoriatului, mai ales printre tineri, nu sunt de dată recentă. Cred cu tărie că avem nevoie, și în Bihor și în România, de mai mulți antrepreonori. Știu bine, bine de tot, cât e de greu, câte piedici există și cum, de multe ori, cei care aleg să înceapă o afacere simt că toată lumea e împotriva lor. Dar mai știu și cât de necesar este să îi încurajăm și să îi sprijinim pe toți cei care aleg acest drum. Fiecare de la locul nostru. De asemenea, nu văd nicio incompatibilitate între social democrație și antreprenoriat. Niciuna. Cum am putea să nu ne bucurăm văzând că se creează valoare la noi, că oamenii și ideile nu pleacă în alte părți, că apar noi locuri de muncă de calitate? Iată de ce, chiar dacă nu toți suntem sau putem fi oameni de afaceri, sau experți în informatică – de exemplu, cred însă că toți vom beneficia dacă reușim să intrăm, în tot ceea ce facem într-o stare de spirit antreprenorială. Aceasta este explicația inițiativelor mele recente, dar și a celor care vor urma.

În fine, Sâmbătă 3 Octombrie, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Bihor, am organizat și o masă rotundă intitulată: Viziuni antreprenoriale pentru Oradea. Acțiuni concrete împreună. Le mulțumesc și cu această ocazie celor prezenți, antreprenori orădeni, reprezentanți ai societății civile, mass media, ai mediului academic și experților din administrație, care ne-au onorat cu prezența activă.

Știu că anul 2015 a fost unul dificil în Oradea din punct de vedere politic și că existența sau, dimpotrivă, lipsa unei strategii clare, vizibile și pe deplin înțeleasă de oameni, pentru dezvoltarea orașului sau a județului, suscită și va continua să suscite pasiuni și discuții aprinse. Până la urmă, cred că este benefic să discutăm despre asta. Deschis și sincer. Discuția pe care am organizat-o și pe care doamna Madi Sharma a moderat-o, a avut ca scop aducerea la aceeași masă a reprezentanților principalilor actori implicați atât în procesul de cristalizare a unei viziuni strategice pentru Oradea și Bihor, dar și în implementarea ei. Cred ca este un exercițiu și util dar și obligatoriu. Vom vedea în viitorul apropiat dacă este și eficient. Eu îmi doresc să fie și îmi doresc să putem să ne confruntăm ideile și planurile pentru că beneficiul va fi al tuturor. La fel și pierderile, dacă nu reușim să acționăm ca o comunitate care știe ce vrea.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au spijinit această acțiune, tuturor celor care au participat și vă asigur pe toți că lucrez, alături de echipa mea și de colegii mei, pentru organizarea altor evenimente care să dea naștere unor acțiuni concrete, care să sprijine sau să inspire și care să ne permită să dobândim acel spirit antreprenorial în care eu cred și care ne va ajuta, în această comunitate orădeană și bihoreană să ne dezvoltăm împreună.

Emilian Pavel
Membru al Parlamentului European