La finalul săptămânii trecute, după sesiunea plenară de la Strasbourg, am participat la o delegație a comisie PANA a Parlamentului European, în Elveția.

Comisia, din care fac parte, contribuie la lupta Uniunii Europene împotriva spălării de bani, a evitării sarcinilor fiscale și a evaziunii fiscale. Ea a fost înființată în Iunie 2016, ca urmare a dezvăluirilor făcute în urma scandalului Panama Papers, care a confirmat amploarea infracțiunilor de natură financiară la scara Uniunii Europene. Rolul nostru este acela de a investiga, inclusiv prin misiuni precum a fost cea din Elveția, aplicarea legislației europene în combaterea spălării de bani și a evitării plății taxelor și impozitelor în Statele membre, dar și de a monitoriza măsurile luate de statele non-membre UE împotriva acestor infracțiuni.

În discuțiile cu autoritățile elvețiene ne-am concentrat asupra metodelor folosite de acestea pentru combaterea spălării de bani, a finanțării terorismului și a neplății taxelor cuvenite statului. Alături de ceilalți 16 colegi, membri ai Parlamentului European, am fost primiți de către Secretarul de Stat pentru probleme financiare internaționale, am discutat cu conducerea Autorității elvețiene pentru supravegherea piețelor financiare și cu cea a Oficiului federal de Politie. Nu în ultimul rând, am avut discuții cu reprezentanți ai Parlamentului elvețian, ai sectorului financiar și din mediul non-guvernamental.

Încă din 2012, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei spunea deja că statele sale membre, 47 la număr, pierd anual miliarde de euro din cauza infracțiunilor legate de evitarea plății taxelor, de evaziune, fraudă sau spălare de bani, facilitate prin sistemele financiare de tip offshore – paradisuri fiscale. Aceste operațiuni masive de înșelăciune, până la urmă, nu doar că îi nedreptățesc grav pe cetățenii onești, dar amenință în același timp buna guvernare, stabilitatea macroeconomică și, desigur, coeziunea socială. De asemenea, frauda legată de TVA este folosită de organizațiile criminale care profită de lacunele legislative din statele UE. Frauda legată de TVA conduce la dislocarea unor sume imense de bani dinspre Uniunea Europeană către diverse paradisuri fiscale, generând distorsiuni ample în domeniul fiscal, cu efecte negative acolo unde doare cel mai tare, adică la nivelul IMM-urilor.

Efectul faptelor enumerate mai sus, sau a altor practici similare, unele ilegale, altele îndoielnice sau imorale, îl constituie creșterea inegalității sociale. Când unii plătesc taxe, deși nu căștigă mult, iar alții, care câștigă milioane sau zeci de milioane de euro, se refugiază în paradisuri fiscale, rezultatul este clar și este unul grav!

Până la finalul acestui an vom prezenta Parlamentului European, și cetățenilor, un raport detaliat referitor la constatările noastre și măsurile pe care le propunem de urgență.

 

(sursa foto: euractiv.com)