Alături de grupul meu politic – S&D, sunt un mare susținător al IMM-urilor și antreprenorilor români și europeni. Aceștia aduc o contribuție importantă la creșterea și dezvoltarea socio-economică a Uniunii Europene, inovează, creează valoare și, extrem de important, locuri de muncă.
În activitatea mea de parlamentar european încerc să încurajez și să sprijin cât mai mult antreprenorii și să susțin introducerea cursurilor de antreprenoriat în școală. Îmi doresc acest lucru nu pentru că toată lumea trebuie neapărat să înființeze o firmă ci pentru că, în opinia mea, educația antreprenorială, gândirea și comportamentul antreprenorial, proactiv, energic și optimist pot constitui argumente cu greutate în găsirea unui loc de muncă de calitate și în construirea unei cariere de lungă durată. Iată de ce mi-a făcut plăcere să lucrez ca și raportor al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din partea S&D, pe dosarul referitor la modul optim de valorificare a potențialului de creare de locuri de muncă al IMM-urilor.
Acest raport, votat ieri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, recomandă Comisiei Europene și Statelor Membre, să asigure condiții mai bune pentru crearea de locuri de muncă de calitate în sectorul IMM-urilor prin măsuri precum:
- facilitarea accesulului la informații, consiliere, finanțare;
- accesul mai usor la contracte de achiziții publice;
- reducerea birocratiei inutile;
- accesul la lucrători calificați;
- combaterea economiei subterane, fraudei și a concurenței neloiale;
- asigurarea unui cadru legislativ stabil si predictibil.
Aceste lucruri au fost, si sunt solicitate, de multe IMM-uri din România si nu numai.
Mulți vor spune acum – ușor de zis, greu de făcut – însă eu consider că dacă ne dorim cu adevărat să crestem competitivitatea IMM-urilor, aceste măsuri trebuie implementate imediat și așteptăm într-un timp rezonabil propunerile Comisiei Europene.
Un alt aspect important al raportului l-a constituit remedierea diferențelor inerente între IMM-uri și întreprinderile multinaționale pentru a asigura condiții de concurență echitabilă.
De asemenea, în ceea ce privește penuria de competențe în cadrul IMM-urilor, credem că e necesară o bună cooperare între Statele Membre, întreprinderi, sindicate, instituții de învățământ, și alte părți interesate, pentru adaptarea sistemelor de educație și formare, dar și pentru combaterea decalajului dintre calificări și nevoile pieței muncii.
Odată cu dezvoltarea lor însă, IMM-urile au și responsabilități față de angajați. Scăderea costurilor cu forța de muncă prin reducerea protecției lucrătorilor nu trebuie să reprezinte niciodată o soluție. Aceste practivi ar expune IMM-urile la un deficit major de lucrători calificați, generând astfel precaritate în Europa. Totodata, IMM-urile trebuie neaparat să elimine disparitatea de gen și să garanteze remunerație egală pentru muncă egală intre femei si barbati.
Europa datoreaza mult întreprinderilor sale mici si mijlocii și trebuie să asigure un cadru eficient de reglementare care să încurajeze investiții ce promovează creșterea durabilă și locurile de muncă de calitate in IMM-uri, iar raportul nostru, bine pus în practică, va putea contribui la realizarea acestui obiectiv.
Vă invit să îmi vizionați discursul susținut Miercuri, 14 Septembrie la plenara Parlamentului European de la Strasbourg. Dacă aveți întrebări sau idei, vă rog sa mi le adresați pe Facebook, Twitter sau să îmi trimiteți un email la adresa emilian.pavel-office@europarl.europa.eu