Parlamentul European a votat miercuri, 17 Mai 2017, pentru începerea procedurilor împotriva Ungariei, în conformitate cu prevederile articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene. Acesta prevede procedurile care pot fi aplicate în cazul în care se constată un risc clar de încălcare gravă a valorilor europene fundamentale.

Aceste valori, încălcate în mod repetat de către guvernul maghiar,  se referă la respectarea demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi la respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor.

În ciuda unei tăceri prelungite și complice a liderilor EPP – partidul european al dreptei, au exista totuși, alături de întregul grup al social democraților europeni, și deputați de dreapta care ni s-au alăturat, asigurând astfel majoritatea de voturi în plen. Este un fapt care merită să fie menționat și apreciat. Urmează să vedem ce se va întâmpla în urma acestui vot, atât la nivel de inițiative ale Comisiei Europene, cât și la nivelul guvernului maghiar.

Cert este că Parlamentul European a dat, în sfârșit, un semnal clar și puternic că își asumă un rol activ și puternic în apărarea valorilor europene fundamentale. Doar dacă ele sunt respectate, obiectivele noastre comune, de pace și prosperitate, pot deveni mai apropiate de realitate.