Săptămâna aceasta, la Strasbourg, am votat pentru ca din 2021 să interzicem utilizarea articolelor din plastic de unică folosință. Sunt incluse aici paiele pentru sucuri, furculițe, cuțitele, farfuriile, pungile și alte obiecte din această categorie. În cazul unor articole ce nu pot fi încă înlocuite, precum anumite tipuri de ambalaje, Statele Membre UE vor fi obligate ca până în 2025 să scadă cantitatea acestora cu minim 25% din totalul actual.

Această decizie este una extrem de bună pentru toți europenii. În condițiile în care, în fiecare minut echivalentul în plastic al unui camion de mare tonaj, încărcat, este aruncat în râuri, mări sau oceane, în condițiile în care o bună parte a plasticului NU poate fi reciclat (textul specific de pe ambalaje este extrem de mic în aceste cazuri), în condițiile în care în Pacific găsim o așa numită pată de deșeuri aruncate de oameni și adunate de curenți, cel puțin de dimensiunea Franței, ceva trebuie făcut urgent, iar reciclarea, singură, nu mai este o soluție.

Ceva trebuie făcut nu doar în anumite zone, ci peste tot, de către fiecare și aș vrea să accentuez acest lucru. Ca aproape de fiecare dată, schimbarea vine din fiecare dintre noi și din cât mai mulți acționând împreună.

Personal, sunt foarte mulțumit și foarte încântat de această decizie pe care am adoptat-o în Parlamentul European și abia aștept, și în România, să mă implic alături de toți cei care doresc, în campanii de sensibilizare, de conștientizare dar și de ecologizare. Aștept să îmi scrieți și să îmi trimiteți idei sau propuneri, și în viitorul apropiat vom putea să ne organizăm și să ne mobilizăm împreună.