Pe un fond de dezinformare și exagerare și a unor campanii de lobby intense, Parlamentul European și-a dat votul pentru propria versiune a viitoarei Directive europene cu privire la copyrightul în mediul digital. Considerăm că poziția noastră, a Parlamentului, vine în sprijinul cetățenilor mai mult decât varianta originală propusă de Comisia Europeană și avem încredere că o vom putea promova în negocierile instituționale ce vor urma.
Iată câteva dintre ideile principale adoptate de Parlamentul European:
– Giganții tehnologici trebuie să plătească pentru munca artiștilor și a jurnalițtilor, pe care o folosesc
– Platformele mici și microplatformele sunt excluse din scopul noii Directive
– Jurnaliștii trebui să primească o parte din orice câștig, legat de drepturile de copyright, obținut de către editurile lor
– Hyperlinkurile către unele articole, însoțite de anumite cuvinte individuale pot fi distribuite gratuit
Nu în ultimul rând, pentru că s-a vorbit mult și pentru că mulți oameni folosesc aceste servicii, platformele cu sursă deschisă, precum Wikipedia, nu vor fi afectate, pentru că nu au scop comercial.
După aceste clarificări adoptate de Parlament, urmează acum negocieri cu inițiatorul textului – Comisia Europeană și cu Statele Membre – reprezentate prin Consiliul, și voi reveni imediat ce forma finală va fi adoptată, pentru a vă informa cu privire la modul exact în care noua Directivă europeană va apăra atât dreptul la liberă exprimare cât și interesele firmelor mici și mijlocii în fața giganților tehnologici.