Sunt printre cei care au spus și scris, de la bun început, că am încredere în capacitatea guvernului României de a asigura o președinție de succes a Consiliului UE și iată că am avut dreptate.

Încrederea mea se baza pe fapte.
În primul rând, fapt știut de toți dar omis și de președintele Iohannis și opoziție: programul propus și negociat de guvernul român cu partenerii din UE a fost unul foarte bun.
În al doilea rând, colaborarea pe care ani de zile am avut-o cu experții noștri din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, cu care m-am sfătuit pe mai multe dosare aflate în lucru la Parlamentul European pentru a promova cât mai bine interesele românilor și ale României.

Avem o președinție scurtă, datorită faptului că mulți comisari europeni sunt implicați în alegeri și din această cauză, din luna Martie nu vor mai exista dialoguri pe dosare legislative, dar avem deja rezultate apreciabile, care arată cine și mai ales câtă manipulare și minciună le-a oferit românilor înainte să înceapă acestă președinție!

Unde sunt cei care prevesteau dezastru, care spuneau că ne vom face de râs, care spuneau că românii nu sunt pregătiți? Unde sunt Iohannis, Orban, Cioloș, USR și alții? Desigur, dacă ar avea o minimă urmă de rușine și respect pentru adevăr, ar cere scuze în public.

Ce este însă real și cu adevărat benefic pentru România, sunt cele 45 de acorduri politice obținute de Președinția română. Și nu au fost dosare ușoare!

Președinția României la Consiliul UE a înregistrat progrese importante în cadrul pilonului Europa Convergenței. Au fost atinse acorduri provizorii cu Parlamentul European pe dosare precum drepturile de autor, relația dintre platformele online și comercianți, sau programul Europa Digitală.

În ceea ce privește avansarea agendei UE privind decarbonizarea și implementarea acordului de la Paris, precum și promovarea sustenabilității și a creșterii durabile, au fost obținute acorduri asupra directivei privind promovarea vehiculelor curate.

În domeniul drepturilor sociale și ocupării forței de muncă, au fost finalizate negocierile interinstituționale privind Directiva care urmărește sporirea transparenței și previzibilității condițiilor de muncă în întreaga UE, Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori, reducerea expunerii la factorii cancerigeni la locul de muncă și regulamentul de instituire a unei Autorități europene a muncii (ELA).

Un succes important pentru Piața Unică Europeană este acordul privind așa-numita directivă privind gazele. De asemenea, a fost finalizat dosarul privind noile norme care vor garanta că produsele introduse pe piața unică sunt sigure și conforme cu legislația UE.
A fost atins un acord cu privire la o serie de norme revizuite care urmăresc reducerea riscurilor în sectorul bancar din UE.

În cadrul pilonului Europa siguranței, Președinția română a obținut un acord privind accesul autorităților de aplicare a legii la informații financiare pentru prevenirea, descoperirea și investigarea anumitor tipuri de infracțiuni și în domeniul interoperabilității între sistemele de informații din UE în domeniul justiției și afacerilor interne.

În ceea ce privește consolidarea rolului Europei ca actor global, reuniunile miniștrilor de externe și ale miniștrilor apărării găzduite la București au pus pe agendă subiecte de interes strategic precum avansarea parcursului european al Balcanilor de Vest, perspectivele Parteneriatului Estic (care va aniversa în curând 10 ani de la lansare), respectiv consolidarea și asigurarea coerenței noilor inițiative din domeniul apărării.

Pe cel de-al patrulea pilon de priorități – Europa valorilor, a fost obținut acordul cu privire la sancționarea încercărilor de manipulare a datelor cu caracter personal în contextul alegerilor europene. De asemenea, Consiliul UE a adoptat Concluzii privind alegeri europene libere și corecte și asigurarea unui răspuns coordonat la amenințările la adresa acestui proces electoral. În aceeași sferă a conștientizării și promovării valorilor europene la nivelul întregii societăți, a fost organizată la Bruxelles, la 7 februarie, o conferință la nivel înalt dedicată promovării politicilor vizând combaterea antisemitismului.

Vă rog să judecați singuri aceste prime săptămâni (abia) ale președinției coordonate de guvernul României și să trageți concluzii bazate pe fapte.