Luni 4 Decembrie, în incinta Cetății Oradea, a avut loc prima întâlnire de lucru a tuturor partenerilor proiectului Urmașii Marii Uniri, pe care l-am inițiat alături de mai mulți colegi.

În prezența secretarilor de stat Paul Cotîrleț – Ministerul Culturii și Identității Naționale, Veaceslav Șaramet – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a Prefectului județului Bihor, Ioan Mihaiu, a vicepreședintelui Consiliului județean Bihor, Ioan Mang, a reprezentanților Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, ai Universității din Oradea, ai Muzeului Țării Crișurilor, ai Inspectoratului Scolar Județean, ai Arhivelor Naționale, ai Direcției județene pentru cultură, Evidența populației, Cetatea Oradea, sau ai Asociației Cei 40 de Mucenici, am făcut o scurtă prezentare a proiectului, a elementelor de identitate vizuală și a viitorului portal online care va prezenta atât istorisiri legate de delegații bihoreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918 și de urmașii acestora, dar și multe alte informații, unele inedite, despre momentele premergătoare Marii Uniri.

partenerii proiectului (1)

Cu această ocazie, colegul nostru, consilierul județean Sergiu David a citit Declarația de independență de la Oradea, adoptată în data de 12 Octombrie a anului 1918, iar Cătălina Ficuț, urmașă a unuia dintre delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – Chiș Gheorghe, și vicepreședinte al Asociației, a prezentat povestea emoționantă a înaintașului ei, drumul acestuia spre Alba Iulia, alături de alți delegați bihoreni, dar și întoarcerea lui acasă, întâlnirile cu sătenii, clopotele care s-au auzit în fiecare biserică românească și luminile aprinse în fiecare casă, la finalul unui mileniu de luptă.

În asentimentul celor prezenți, am solicitat reprezentanților guvernului, desigur, în condițiile în care Primăria Oradea va iniția acest demers, sprijin pentru includerea Oradiei pe lista orașelor de o însemnătate deosebită pentru Marea Unire și pentru anul Centenarului.

Am stabilit de asemenea că lansarea publică a proiectului Urmașii Marii Uniri să aibă loc în a doua jumătate a lunii Februarie, 2018.

Nu în ultimul rând, partenerii au decis să susțină o agendă unitară și puternică pentru celebrarea Centenarului, prin coordonarea și promovarea reciprocă a evenimentelor organizate în județul Bihor, astfel încât ele să fie cât mai accesibile tuturor celor interesați.

Prin acest proiect, noi ne dorim să aducem în atenția românilor și a bihorenilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Vrem să îi cinstim făcându-le cunoscute poveștile și mărturiile pentru generația de azi, și realizând o punte de legătură și de acțiune între trecutul nostru și prezent.

Valorile generației de la 1918, pentru care acești oameni au luptat și s-au sacrificat trebuie, credem noi, să reprezinte modelul unei noi generații de români care să ducă România mai departe, să îi asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene, și să ne facă pe toți mai uniți și mai activi în calitate de cetățeni.

Am fost, încă de la prima citire, acum mulți ani, marcat și impresionat de conținutul Rezoluției de la Alba Iulia din 1918. În opinia mea, românii ardeleni au adoptat atunci un text modern, progresist, vizionar, bazat pe valori care stau azi la temelia Uniunii Europene!

Abia ieșiți, și încă nu pe deplin, dintr-un mileniu de subjugare, românii participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia doreau și proclamau libertatea, democrația,  drepturi sociale, iubire și entuziasm pentru celelalte națiuni subjugate și proaspăt eliberate, dorința de bună conviețuire, smerenie față de jertfa soldaților români căzuți pentru unirea țării, recunoștință față de aliați și nu în ultimul rând, fapt remarcabil, vot egal pentru femei și bărbați! În acest sens, ne dorim să subliniem de asemenea contribuția importantă dar de prea multe ori neglijată a femeilor la realizarea Marii Uniri.