Recent, Google a primit o amendă record, de aproape două miliarde și jumătate de Euro, din partea Comisiei Europene, pentru încălcarea legislației comunitare antitrust Comisarii europeni au considerat că firma americană a abuzat de poziția sa dominantă pe piața europeană, ca și motor de căutare, oferind un avantaj ilegal propriului său serviciu de comparare a prețurilor. Dacă nu pune capăt acestui comportament în termen de 90 de zile, societatea va suporta daune cominatorii de până la 5% din cifra de afaceri realizată zilnic la nivel mondial de Alphabet, societatea-mamă a Google.

Decizia trebuie să fie o aducere aminte pentru toți. Europa este foarte serioasă atunci când vine vorba despre legislația comunitară privind concurența. Ea trebuie respectată de orice companie, mică sau mare, europeană sau nu.

În același timp, trebuie să fim conltienți de faptul căgiganți precum Google au creat și au adus multe inovații. Multe dintre produsele lor au schimbat chiar viețile oamenilor. Însă această poziție, chiar benefică, trebuie exercitată și cu o mare responsabilitate. Cu siguranță, o companie poate deveni, prin valoarea sa, dominantă într-o anumită piață, dar nu este acceptabil ca acea companie  să abuzeze de poziția sa. Sperăm ca acest pas să fie văzut nu ca o frână în domeniul tehnologiei, ci ca o creare a unui sistem competițional corect.