La începutul lunii Martie am avut deosebita plăcere de a participa, la invitația European Internet Forum (forum european de discuții pe teme digitale) și a GSMA (asociația internatională care reprezintă operatorii de telefonie mobilă), la Mobile World Congress în Barcelona, ca parte a unei delegații a Parlamentului European.

Am fost extrem de norocos să pot profita de întreaga conferință și să mă familiarizez cu ultimele trenduri globale din lumea tech, realitatea virtuală și Internet of Things. Am discutat, de asemenea, în cadrul programului special dedicat ministerelor și organizațiilor publice de comunicații din întreaga lume, cu oficiali și experți despre cum trebuie să folosim tehnologia în folosul societăților noastre și ce trebuie să facă fiecare guvern pentru a grăbi acest proces.

Unul din lucrurile esențiale pe care le-am reținut de la această conferință este că, pentru a profita cât mai mult de tehnologia mobilă, avem nevoie de progrese majore în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de 5G cât și în gestionarea și alocarea spectrului de comunicații. De altfel, voi lucra în Parlamentul European asupra directivei de reformare  a Codului european al comunicațiilor electronice.

Cât despre România, cred că țara noastră poate și trebuie să profite de a patra revolutie industrială, pentru că aceasta poartă cu sine potențialul de a genera venituri mai mari, de a atinge praguri superioare de productivitate și eficiență și, în mod esențial, posibilitatea de a crește calitatea vieții. Din păcate, ultimele date ale Comisiei Europene despre indexul economiei digitale și al societății plasează România pe ultimul loc în Europa. Mândria noastră națională legată de calitatea ridicată a internetului e clar decuplată de valorificarea economică și socială generalizată a digitalizării. Pentru a schimba acest lucru, cred că trebuie să asigurăm următoarele cinci elemente:

  1. actualizarea sistemului nostru educațional, care să includă cunoștințe digitale, dar și abilități ale secolului 21 precum gândire strategică și antreprenoriat
  2. investiții continue în infrastructura digitală a țării
  3. crearea unui mediu de investiții care să susțină noile afaceri cu un grad mai ridicat de risc din domeniul tehnologiei, și salut pe această cale programe precum StartupRomania
  4. promovarea peste hotare a afacerilor și ideilor romanesti
  5. seriozitate

Legat de ultimele două elemente, aș vrea să subliniez că am fost extrem de dezamăgit că România nu a avut un stand de țară la Mobile World Congress. Acest lucru nu are voie să se mai întample și îmi doresc ca actualul guvern, spre deosebire de ultimul, să evite astfel de situații. Dacă nu suntem văzuți, nu existăm. Salut însă, cu respect și cu entuziasm, cele două companii române cu care m-am întâlnit la Barcelona și anume cu echipa deja populară de la ALLVIEW, cât și cu ambițioșii și vizionarii de la CANVY, din Timișoara.

A patra revoluție industrială, cea post-digitală, nu este opțională și nu este un moft. La fel ca și alte etape istorice, ea se întâmplă, ni se întâmplă și trebuie să participăm activ.

Ce vreau să spun este că România nu își poate permite să aibă doar câțiva poli de inovare digitală, gen Cluj, Timișoara sau București. Majoritatea, sau chiar toate centrele urbane majore trebuie să devină hub-uri ale creativității și ale inovării. Etapa de dezvoltare industrială în care ne aflăm presupune adoptarea noilor evoluții exact la fel cum, la vremea lor, au fost adoptate și generalizate electricitatea sau internetul.