Cea mai recentă rundă de negocieri între Uniunea Europeană și Marea Britanie s-a încheiat cu recomandarea președintelui Juncker de a trece la faza următoare a discuțiilor, în paralel, desigur, cu consolidarea, modestelor, rezultate deja obținute. Pentru că, deși vom discuta de acum și despre viitorul relațiilor economice, prioritar rămâne statutul cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie.

Da, trebuie să apreciem înțelegerea care asigură drepturi cetățenilor europeni și familiiilor lor. Trebuie să apreciem faptul că procedurile administrative pentru a obține statutul de rezident nu vor include un plus de birocrație sau de costuri, iar oamenii vor avea acces la servicii de sănătate sau securitate socială ca și până în acuma. Dar Comisia Europeană are responsabilitatea de a acționa ca și garant suprem nu doar al acestor progrese, ci și al punerii lor în aplicare. Va fi un proces permanent.

Rămâne de văzut de asemenea cum se va aplica și intenția britanicilor, cu scopul de a păstra pacea în Irlanda de Nord, de a rămâne pe deplin aliniați regulilor Pieței Unice sau a Uniunii Vamale, în cazul în care nu se va găsi o altă soluție. Este, cu siguranța, spre binele lor, dar îmi păstrez totuși scepticimul, deocamdată, cu privire la capacitatea Partidului Conservator și al primului ministru, de a acționa în interesul propriei țări…

De asemenea, faptul că britanicii au decis să își onoreze angajamentele financiare, care nu înseamnă doar datoriile lor lor către bugetul UE, ci și contribuții la proiecte europene, de care britanicii beneficiază, și care se află în desfășurare, este de salutat, dar nu o fac fără tristețea de a fi pus în situația să salut normalitatea. Aici au ajuns britanicii.

Nu în ultimul rând, va urma și o discuție complicată legată de celebra perioadă de tranziție, cerută mai ales de firmele britanice, care le va permite să se acomodeze cu rezultatele negocierilor și cu noul sistem. Eu cred că trebuie să fie clar că pe durata acestei perioade aquisul comunitar li se va aplica britanicilor, ceea ce înseamnă că legislația europeană rămâne în vigoare și după data oficială a ieșirilor lor din UE.

Scriu aceste rânduri cu un pic de încrâncenare atât pentru că mă gândesc la cele căteve sute de mii de români afectatți de tot acest ghiveci politic generat de conservatorii britanici, dar și la iresponsabilitatea acelor politicieni. În frunte cu primul ministru Theresa May, care acum doi ani era, timid, împotriva Brexit.

Vom vedea ce va urma. Cert este că UE își face mereu temele, iar noi, în Parlamentul European, la fel. Din păcate, de cealaltă parte dăm în continuare de o atitudine de negare, uneori, a realului care iată, a dus la situația ca tot calendarul Brexit să se afle în întârzâiere.

Interesul nostru, al românilor, este acela de a avea ngocieri corecte, nu punitive, nu de altă natură. Vrem ce e mai bun pentru români, vrem să colaborăm cu Marea Britanie, să facem afaceri împreună, dar vrem, iar asta trebuie să fie limpede, ca toți cetățenii români care au ales să trăiască acolo să fie respectați!

Dată fiind responsabilitatea Comisiiei Europene de a monitoriza punerea în aplicare a progreselor înregistrate, vreu să vă rog ca de fiecare dată când aflați despre abuzuri comise împotriva românilor din Marea Britanie să îmi scrieți la adresa emilian.pavel@europarl.europa.eu pentru a putea face, în limitele competențelor mele, demersurile necesare.