În perioada 19 – 20 Martie, am participat, la Belgrad, la cea de a treia întâlnire a Comitetului Parlamentar de Stabilizare și Asociere UE-Serbia (SAPC), din care fac parte.
Cu această ocazie, delegația Parlamentului European a avut mai multe întâlniri de lucru, cu grupul ambasadorilor țărilor membre UE, cu Avocatul Poporului din țara vecină, fiind de asemenea primiți de către Prim Ministrul sârb, Aleksandar Vucic dar și de alți membri ai guvernului de la Belgrad, cu atribuții în procesul de integrare europeană.
Scopul delegației noastre a fost acela de a evalua stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Serbia, precum și progresele înregistrate de țara vecină în domenii precum: justiție, securitate sau drepturi fundamentale – inclusiv drepturile minorităților.
Am avut bucuria, pot spune, de a face parte din cea mai mare delegație a Parlamentului European prezentă la Belgrad până acum. Acest lucru confirmă, cred eu, angajamentul Parlamentului European privind procesul de integrare al Serbiei. Concluzia celor doua zile de întâlniri și discuții este, din punctul meu de vedere, încurajatoare.
De altfel, în documentul redactat la finalul vizitei de lucru, una dintre recomandările noastre este aceea privind oportunitatea deschiderii unor capitole de negociere, din domeniile pe care le-am evaluat.
Desigur, evaluarea noastră a evidențiat și faptul că progrese vizibile sunt necesare în continuare, în domenii precum: justiția, drepturile minorităților sau lupta împotriva corupției și că menținerea voinței politice în ceea ce privește procesul de aderare este esențială. În acest sens, Primul Ministru sârb ne-a dat asigurări ferme.
Personal, consider că procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană va avea efecte benefice și pentru România. De altfel, am transmis premierului sarb și rugamintea de a avea în vedere, în cadrul acestui proces, și îmbunătățirea accesului la educație al românilor din Valea Timocului și nu numai!