”Social media – use it or you lose it ” este o definiție foarte scurtă și pragmatică a rolului pe care îl joacă in zilele noastre rețelele de socializare. Această expresie a fost folosită în cadrul unei întâlnirii de lucru la care am avut plăcerea să vorbesc astăzi, întâlnire organizată de European Internet Forum, pe tema importanței rețelelor de socializare în viața politică și a implicării cetățenilor.

Social Media a modificat în mod clar natura societății civile și are un impact foarte mare asupra angajamentului democratic și politic al cetățenilor. Rețelele de socializare sunt folosite nu doar de simpli cetățeni dar și de instituții publice sau de politicieni, motiv pentru care și eu ca tânăr politician folosesc Facebook cât mai des posibil, pentru a face activitatea mea din Parlamentul European cât mai accesibilă și transparentă pentru români. Este foarte evident că mesajele care rămân doar în offline sunt mult mai greu auzite.

Această nouă eră digitală în care suntem poate să fie considerată un adevărat vis împlinit pentru sistemul democratic: cetățenii au acces în timp real la informații și au numeroase platforme unde doar cu un click își pot spune părerea despre lucrurile care se întâmplă în comunitatea lor. Totuși, linia dintre vis și coșmar este foarte fină. Sistemele democratice sunt ajutate de social media dar sunt și profund puse în pericol. Oamenii nu sunt singuri în mediul online. Alături de noi, navighează și așa numiții BOTS. Economical bots, vanity bots, political bots, toate aceste entități poluează mediul online, sunt folosiți pentru colectarea și interpretarea datelor și folosirea lor de cele mai multe ori în scopuri ilegale și nedemocratice precum influențarea alegerilor.

Mediul online este constant poluat în lupta politică de fake news și manipulări și combaterea acestor fenomene trebuie să fie o prioritate pentru politicieni dar și pentru cetățeni pentru a putea avea o societate democratică sănătoasă.

Această luptă nu poate fi dusă la bun sfârșit printr-o bună colaborare între autorități, mediul privat și cetățeni. S-a vorbit in cadrul acestui eveniment și de ”algoritmi buni” si „algoritm răi” care duc un război continuu pentru a defini modul în care funcționează mediul online.

 

În ceea ce privește Parlamentul European, noi vom continua să contribuim la un mediu online cât mai sigur și mai transparent pentru a proteja cetățenii și sistemul nostru democratic.