Grupul Socialiștilor și democraților europeni (S&D) din Parlamentul European a cerut azi adoptarea unor politici europene de toleranță zero față de exploatarea angajaților.

Un raport alarmant al Agenției pentru drepturi fundamentale (FRA) publicat azi relevă faptul că există cazuri de exploatare severă a angajaților în mai multe domenii precum agricultura, industria hotelieră, construcții sau producție.

Alături de doamna Jutta Steinruck, coordonatoarea S&D din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a exprimat azi, în numele nostru, șocul, până la urmă, pe care l-am avut toți după citirea raportului FRA. Exploatarea angajaților, credem noi, nu își are locul în Europa și, de altfel, nicăieri în lume!

Doamna Steinruck a subliniat faptul că grupul nostru cere adoptarea unor politici europene de toleranță zero față de orice forme de exploatare a angajaților. Aceste politici pot să includă și măsuri precum sancționarea companiilor care se fac vinovate de astfel de abuzuri. De asemenea, propunem publicarea acestor cazuri astfel încât partenerii sau consumatorii să fie informați cu privire la modul în care anumite companii își tratează angajații.

Până acum, aceste companii nu riscau nimic și își puteau de multe ori exploata angajații fără ca acest fapt să fie știut. Chiar și angajații victime ale unor astfel de situații nu își cunosc de multe ori drepturile, sau trăiesc cu frica de a-și pierde sursa de venit, de multe ori una foarte mică.

Vestea bună este că în acest moment socialiștii și social democrații europeni negociază și promovează implementarea unei platforme europene care să contribuie eficient și decisiv la combaterea oricăror forme de exploatare a angajaților.