Astăzi am acceptat cu bucurie invitația Instituției prefectului județului Cluj de a participa la reuniunea de lucru privind viitorul Spital regional de urgență – unul dintre obiectivele majore angajate de PSD în Programul de guvernare. Au fost prezenți de asemenea numeroși lideri politici dar și experți din țară și din străinătate.
Viitorul spital regional, cu o capacitate de aproximativ 849 de paturi, va fi comparabil cu centrele regionale similare din Vestul Europei și va fi dotat cu tehnologie de ultimă oră, urmând să devină un exemplu de excelență și bune practici. Sunt sigur că acesta va atrage enorm de mulți medici români – dintre care mulți tineri, mai ales că spitalul va avea aproape 3.000 de angajați și o suprafață de 120.000 de metri pătrați.
Contribuția Comisiei Europene și a Guvernului României va fi de peste 300 de milioane de Euro – câte 100 de milioane pentru fiecare dintre spitalele de la Cluj, Iași și Craiova, la un cost de peste 500 de milioane de Euro doar pentru cel de la Cluj. Acest lucru ne arată că Statul Român, prin Guvern dar și prin autoritățile locale (comuna Florești și Consiliul Județean Cluj pentru utilități) vor avea o contribuție de peste 400 de milioane de Euro.
Studiul de fezabilitate va fi finalizat până la sfârșitul lunii viitoare, în Octombrie se va depune dosarul pentru finanțare la Bruxelles – pentru Cluj, iar anul viitor se vor realiza procedurile de licitație pentru proiectare și execuție. Implementarea acestui proiect va demara în anul 2020, cu termen de finalizare în 2023.
Sistemul după care va funcționa acest spital este unul modern și integrat, el fiind compus din șase centre de specialitate – pentru cap și gât, cardio-toracic, abdominal, coloana vertebrală și traume, medicină internă și mama și copilul.
Le urez succes autorităților și consultanților, iar după finalizarea licitației, spor la muncă tuturor celor implicați în construcția și dotarea acestui important obiectiv al Regiunii Nord-Vest și nu numai.