A fost sau un dezbatere publică pe acest subiect?

Oradea nu este Barcelona sau Viena, așa cum au încercat unii să ne picteze, dar Oradea nu e nici Târgu Jiu. Avem tradiție în ceea ce privește fotbalul, avem chiar atacul echipei naționale dat de doi fotbaliști bihoreni. Claudiu Keseru și George Pușcaș sunt două dovezi contemporane care îmi întăresc crezul că județul Bihor are potențial în acest sport și nu numai.

 

De ce 25.000? Pentru că orice variantă mai mica ar fi un nou proiect făcut doar de dragul de a bifa ceva, după sloganul ”Măcar a făcut ceva!” consacrat de mult de susținătorii PNL.

Ultimul meci organizat pe stadionul Iuliu Bodola sub egida ”Prietenii lui Neșu” (poza mai sus) ne-a arătat că apetitul pentru fotbal există în Oradea, chiar dacă nu mai avem echipă reprezentată în primele 2 Divizii deja de 6 ani. Spectatori vor fi, dacă există și implicare și colaborare între Consiliul Local și cel Județean, alături de mediul de afaceri din județul nostru. Noi, iubitorii de fotbal, ne-am dori să revedem echipa națională la Oradea. Credeți vă va juca naționala României la Oradea pe un stadion de 15.000, dacă au la dispoziție tot în provincie mai multe stadioane care depășesc 20.000 de locuri? Cu siguranță nu, sau nu vom vedea meciurile importante la Oradea, în lipsa unui stadion încăpător.

Dar să revenim la proiectul noului stadion. Locația este una prost aleasă din motive ce țin de spațiul disponibil. Parcările nu vor fi destule, chiar dacă avem în apropiere parcarea de la noua sală polivalentă, promovată de guvernul PSD. Să propui un stadion nou și să-i faci doar 200 de locuri de parcare, bazându-te pe ce mai găsești în zonă, nu este fezabil. Ne spune liderul PNL că la Tărgu Jiu sunt doar 150 de locuri de parcare, dar mai au în zonă. Iată cum am ajuns să facem șpagatul între a ne compara cu Barcelona și Viena, respectiv luăm drept model orașul Târgu Jiu. Este evident ridicolul celor două comparații.

Sunt multe amplasamente mult mai potrivite pentru un nou stadion, cum ar fi propunerea domnului Marin Ion de donație a unui teren către primăria Oradea, teren vast, aflat în afara orașului și în imediata apropiere a viitoarei centuri ocolitoarea a Oșorheiului. Locația inițială, între Oradea și Sînmartin este de asemenea mult mai potrivită, având posibilități mai bune ca spațiu, acces ușor la infrastructura rutieră și la capacitățile de cazare din Băile Felix, iar deranjul creat de evenimentele ce vor avea loc pe stadion, este mai redus ca în zona Universității. Iar dacă tot te încăpățânezi să faci un stadion de doar 15.000 de locuri, de ce este oportun să se dărâme actualul stadion? Acesta are 12.000 de locuri, în condițiile în care o tribună nu se poate folosi și dacă ar fi refăcută ar crește capacitatea acestuia la 18.000 de locuri. Actualul teren sintetic, care este impropriu desfășurării antrenamentelor, se poate demola, lăsând în urma lui spațiu suficient pentru crearea unei parcări subterane, deasupra putând fi amenajată o zonă pentru fani. Nici măcar motivul deranjului locuitorilor din zonă nu mai poate fi invocat atîta timp cît în vecinătatea amplasamentului propus de actuala conducere a primăriei Oradea, s-au eliberat autorizații de construcție pentru mai multe blocuri turn. Din aceste motive singura explicație care rămâne plauzibilă este un nou tun imobiliar dat în favoarea anturajului actualei conduceri a primăriei Oradea.

Apropo de evenimente, nu facem un stadion doar pentru fotbal, să fie foarte clar.

Faptul că ni se spune că e mai scump de întreținut un stadion de 25.000 de locuri față de unul de 14-15.000, este la fel de ridicol cum e comparația cu Barcelona și Viena. Diferențele nu sunt semnificative în ceea ce privește costurile de întreținere, în schimb, dacă dorești să organizezi concerte, nu e tot una dacă ai la dispoziție 25.000 de locuri sau doar 14-15.000 de locuri. Vă dau același exemplu UNTOLD, invocat de Bolojan în mimarea de consultare publică. La Cluj ”Capacitatea maximă e atinsă doar la evenimente precum Untold”, ne spune actualul primar. Corect, dar să nu uităm că cei care vin la Untold din afara Clujului plătesc, închiriează, mănâncă, beau și astfel ajută economia locală mult peste costurile acelea de întreținere. Taxele și impozitele încasate datorită unui eveniment precum Untold depășesc cu mult cheltuielile de întreținere pentru un an. Orice nume mare vine și concertează la Oradea pe un stadion de 25.000 de locuri, aduce cel puțin 10.000 de turiști într-un singur week-end, la Untold sunt peste 70% vizitatori din afara Clujului. Nu vom avea Untold-ul nostru cu peste 370.000 de vizitatori din primul an, dar îl putem dezvolta în timp, iar beneficiile se vor vedea imediat. Putem învăța de la cei care au organizat evenimente de acest gen și să le organizăm în zone mai puțin populate, nu în oraș, pentru a nu deranja atât de mult orădenii care nu apreciază astfel de evenimente.

Încă un lucru, legat de expunerea primarului. Este irelevantă comparația populației Oradiei cu cea a unor orașe precum Craiova, Cluj sau Târgi Jiu, mai ales că exemplele date nu sunt apropiate de populația orașului nostru. La un concert îți vin și bucureștenii, timișorenii, craiovenii, ieșenii, clujenii, sătmărenii, dar și maghiarii din regiune, dacă reușești să atragi concerte de calitate și poți oferi pachete atractive din punct de vedere financiar. Repet, la Cluj sunt 70% din afara orașului.

E tragic că se continuă mimarea dezbaterii publice în același mod în care ne-au obișnuit în ultimii 12 ani de administrație liberală. Oricum sugestiile noastre nu au fost luate în seamă, detaliile proiectului fiind deja de mult fixate. Astăzi se mimează o dezbatere publică, iar proiectul va fi realizat după modelul ”Măcar face ceva!”, așa cum vă spuneam mai sus și așa cum ne-a obișnuit primarul care reabilitează piețe agroalimentare și le spune ”Centru de antreprenoriat” sau ”Centru de afaceri”.

P.S.: Ce putem dezvolta în preajma Universității? Foarte simplu: Un Complex Expozițional care s-ar bucura astfel de apropierea de aeroport, de facilitățile de la Universitate, dar și de apropierea de zona central a orașului. Această propunere am detaliat-o în cadrul programului pentru turism.