Miercuri 19 Octombrie am avut bucuria și onoarea de a fi invitat să particip la un nou eveniment destinat startup-urilor: lansarea broșurii intitulate The Scale Up Manifesto/Manifestul pentru creștere și dezvoltare.
Evenimentul a fost organizat, în Parlamentul European, sub forma unui TechBreakfast, de către trei dintre cele mai active asociații europene care promovează antreprenoriatul și inovația: Allied for Startups, EU40 și TechUK.
Trebuie să spun de la început că țin cu pasiune la micii întreprinzători și mai ales la tinerii români care au curajul, energia și creativitatea de a lansa companii, produse și de a crea locuri de muncă. Așa cum am spus și Miercuri dimineață, pentru mine acești oameni sunt adevărații super eroi ai zilelor noastre și trebuie să îi sprijinim!
Îmi doresc foarte mult ca acești antreprenori să devină lideri pe piețele lor și vreau, desigur, ca atât la nivel european cât și în țară, să reușim să fim mai mult decât consumatori sau furnizori de servicii pentru firme din Silicon Valley sau din Asia.
Din aceste motive, la nivel de acțiuni necesare, am oferit cu ocazia întâlnirii cu antreprenorii patru idei care cred că sunt importante atunci când ne gandim la scaling up, la creștere și la dezvoltare.
În primul rând, cred că este important pentru Europa să nu încerce să copieze Silicon Valley. Cred că ar fi un demers destinat din start eșecului, la fel ca orice lucru care copiază fără a inova. Mi s-ar parea de asemenea contraproductiv ca noi să ne propunem, pentru viitor, să fim ceea ce este Silicon Valley acum. Imaginați-vă la ce nivel vor ajunge ei până atunci…
Cred așadar, dintr-o perspectivă legislativă, că prioritatea Europei în acest domeniu ar trebui să fie aceea de a le oferi antreprenorilor condițiile și mediul propice pentru a inova, pentru a crea, cum spuneam, companii și produse. Avem nevoie de astfel de valoare creată în Europa. De aceea, cea de a doua prioritate pe care legislativul european ar trebui să o mai aibă în vedere ar trebui să fie protecția angajaților și sprijinirea antreprenorilor pentru a genera noi locuri de muncă sustenabile și de calitate.
De asemenea, dacă vrem ca startup-urile europene să poată crește, să se dezvolte și să devină competitive rapid, trebuie să reușim să le ușurăm povara pe care o presupun, de exemplu, patentele. Susțin cu tărie ideea, exprimată și Miercuri de antreprenori, de a avea posibilitatea obținerii automate a unui patent european, cerut o singură dată și valabil pe tot teritoriul Uniunii Europene. Cred că s-ar reduce mult din costuri, din birocrație și din pierderea de timp. Un timp extrem de prețios care poate fi folosit nu pentru chestiuni administrative ci pentru scopul companiei respective.
Mai trebuie, cred eu, să încurajăm permanent cooperarea între universități și antreprenori. Nu trebuie să uităm niciodată ce lucruri mari, minunate sau relevante se pot întâmpla atunci când universitățile și startup-urile colaborează. Posibilitatea unor asemenea relații cred că trebuie și mai mult promovată și facilitată inclusiv prin legislație!
Nu în ultimul rând, mai există două aspecte, în mod egal esențiale, în opinia mea, pentru dezvoltarea startup-urilor: accesul la angajați de calitate și accesul la finanțare.
Legat de aceste două aspecte pot să spun că am fost extrem de inspirat de conținutul Manifestului pentru creștere și dezvoltare, că am preluat din ideile prezentate acolo și că m-am angajat să susțin prin tot ce pot, în munca mea, crearea celor mai bune condiții de creștere pentru antreprenorii europeni și români.
Vă invit să citiți The Scale Up Manifesto/Manifestul pentru creștere și dezvoltare la acest link: http://scaleupeuropemanifesto.eu/pdf/Scale_Up_Europe_Brochure.pdf.