Am solicitat date din contractul Termoficare SA și TDR Energy SRL.

Subiectul cel mai fierbinte din ultimile săptămâni se învârte în jurul prețului gigacaloriei din iarna ce se anunță a fi cea mai scumpă din istorie.

Primăria ne pregătește prin scumpirea din iulie, respectiv prin posibile acuze cu privire la creșteri nejustificate ale certificatelor CO2 pe OPCOM, pentru creșterile din această toamnă/iarnă. Aceste anunțuri au speriat deja multe familii care și așa se descurcă greu pe timp de iarnă cu plata cheltuielilor pentru serviciile din sistemul centralizat de încălzire.

Dacă în cazul scumpirilor, Primăria Oradea comunică din timp și chiar mult, în ceea ce privește afacerea TERMOFICARE SA – TDR Energy SRL prin care au fost tranzacționate certificate CO2 pentru a ajuta sistemele centralizate de încălzire din Timișoara și Motru, actuala conducere nu doar tace, dar chiar refuză să respecte o decizie definitivă a instanței (Curtea de Apel Oradea). Această sentință definitivă obligă Termoficare SA să pună la dispoziția USR Bihor, în baza legii 544/2001, unele informații din aceste contracte. Deși prima instanță a decis că toate informațiile solicitate de USR Bihor sunt de interes public și, deci, trebuie comunicate solicitantului (orice persoana fizică sau juridică le solicită, nu doar USR Bihor), Curtea de Apel a decis că unele informații sunt secrete, acestea putând fi consultate doar în urma semnării unui acord de confidențialitate (voi face aceste demersuri).

Am solicitat de 2 ori aceste informații declarate definitiv în instanță ca fiind de interes public, dar Termoficare SA și Primăria Oradea consideră că nu am dreptul la acestea, nefiind parte în proces. Mai exact, deși au fost declarate de interes public, ele sunt publice doar pentru USR Bihor, în accepțiunea conducerii celor două instituții. Un student în anul I poate să le explice domnilor din PNL care conduc administrația din Oradea că aceste informații au fost declarate de interes public, ori interesul public nu poate fi limitat la părțile acelui proces.

Practic mi se sugerează să mă adresez și eu instanțelor (probabil o voi face și voi lupta pentru desecretizarea tuturor informațiilor din dosar), în loc să pună în aplicare o sentință deja existentă. Rezultatul unui nou proces înseamnă cheltuieli suplimentare plătite din bani publici, înseamnă timp pierdut și o amânare a publicării acestor informații publice.

Vă atașez răspunsul Termoficare SA din data de 11.08.2021. Raspuns_Termoficare_SA_CCE11082021_0003

Pentru a evita costuri suplimentare, dar și pentru a câștiga timp, am depus o cerere, în temeiul legii 544/2001, privind liberul a

cces la informații publice, adresată USR Bihor, respectiv USR Oradea, pentru a intra în posesia acestor informații, chiar dacă prin terți.

Atașez aici solicitarea către USR Bihor: Solicitare informatii publice in baza legii 544-2001 – info proces Termoficare SA

Vom vedea în următoarele 30 de zile dacă transparența este atât de importantă pentru Primăria Oradea, Termoficare SA, sau USR Bihor.