Astăzi s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia privind accesul României la SIS – Sistemul de informații Schengen. Aceasta va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare, fiind aplicabilă în România de la 1 August 2018. Reușim astfel să oficializăm un fapt repetat permanent de Comisia Europeană, de Parlamentul European și inclusiv de Consiliul European, în propriile documente: încă din anul 2011, România îndeplinește toate condițiile pentru a adera deplin la spațiul Schengen! Datorită acestei pregătiri timpurii, România nici măcar nu mai este nevoită la acest stadiu să facă vreo altă investiție în această platformă, modificare tehnică sau de resurse umane.
Parlamentul European, care și-a dat votul final luna trecută, suplinește astfel pasivitatea de neînțeles a președintelui Iohannis care participă de patru ani la întâlnirile Consiliului European ori în calitate de spectator, ori pentru a ajuta alte state, ori pentru a-și susține agenda proprie. Noi însă ne-am luptat pentru sistem european de securitate al frontierelor care să includă și România și Bulgaria, și mă bucur enorm că l-am obținut.
România va putea astfel emite semnalări în Sistemul de informații Schengen (SIS) în scopul refuzării intrării sau șederii pe teritoriul țării noastre a resortisanților țărilor terțe. Țara noastră va putea de asemenea să dea curs unor astfel de semnalări introduse de alte state membre, în special dacă aceste semnalări se bazează pe o amenințare la adresa securității naționale a ordinii publice sau a securității publice.
Sunt mândru să anunț faptul că autoritățile române analizează și verifică deja compatibilitatea datelor care au fost introduse până acum în sistemul național, astfel ca odată cu 1 August acestea să fie transferate și recunoscute în SIS. Doresc pe ceastă cale să felicit autoritățile române pentru eficiența și profesionalismul de care au dat dovadă în aceste pregătiri tehnice, deja demult executate.
În fapt, se recunoaște implicit contribuția României la creșterea nivelului de securitate în spațiul Schengen și eficiența forțelor noastre de pază a frontierelor în lupta împotriva criminalității și a terorismului, o contribuție care durează de peste zece ani.
Despre Schengen s-a scris și s-a vorbit mult. Ce este cert, iar aceasta nu este opinia mea ci sunt fapte confirmate în documente oficiale ale tuturor instituțiilor UE implicate, este faptul că trebuia de aproape un deceniu ca adunarea șefilor de stat și de guvern din UE să accepte aderarea noastră la Schengen.
Mă bucur că am putut avea și eu partea mea de contribuție, la pașii înainte făcuți de țara noastră pentru a se integra în spațiul Schengen.