Astăzi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, am votat pentru stabilirea unei platforme comune, la nivel european, care să faciliteze cooperarea între state pentru prevenirea și descurajarea muncii la negru.

Este o decizie necesară, dat fiind că, la nivelul țărilor membre, munca nedeclarată a atins o cotă alarmantă de 18%!

Social democrații europeni au inițiat demersul pentru o platformă europeană comună, votată azi, care va permite tuturor actorilor implicați, sindicate, patronate, reprezentanți ai autorităților, să facă schimb de informații, de bune practici și să își poată ameliora permanent eficiența și rezultatele în lupta contra acestui flagel.

În opinia mea, o luptă eficientă împotriva muncii nedeclarate este în primul rând în beneficiul oamenilor și, cu siguranță, al multor români. Desigur, acest flagel trebuie combătut începând de la angajatori, iar agenții economici care folosesc forță de muncă nedeclarată trebuie aspru pedepsiți.

În același timp, oamenii, deși au nevoie de bani, de salarii, acum, trebuie să conștientizeze că mai târziu, la pensie, vor avea enorm de suferit și se vor confrunta cu și mai multe greutăți, într-o perioadă a vieții în care toți devenim mai vulnerabili. De asemenea, în cazul nefericit al unui accident de muncă, nici nu vreau să mă gândesc de câte greutăți se poate lovi o familie al cărei membru era angajat nedeclarat…

Toate aceste probleme trebuie rezolvate însă nu de cei care au rate de plătit sau copii de crescut, ci de autorități, la nivel european și național, împreună! Să nu uităm că statul are cel mai mult de pierdut prin proliferarea muncii nedeclarate, atât la nivel taxe și impozite dar și prin eșecul de a-și proteja cetățenii de abuz și exploatare!

Cred așadar că am făcut un pas important în această luptă, cred că oamenii se vor simți, în curând, tot mai protejați și mai stăpâni pe posibilitățile proprii de a-și alege un parcurs profesional curat, care să le dea șansa unui trai decent și independent la bătrânețe, dar și siguranța că sunt protejați pe toată durata vieții active.