În Parlamentul European am dezbătut săptămâna aceasta și situația relațiilor, destul de încordate, dintre administrația Trump și Uniunea Europeană. La începutul lunii Martie, președintele Donald Trump a semnat mai multe decrete prin care impunea noi taxe, majorate, la importurile de oțel și aluminiu. O parte dintre aliații Americii, așa cum este și UE, au fost exceptați temporar de la aceste majorări, dar termenul limită pentru aceste excepții a expirat astăzi, 1 Iunie 2018.

În acest context, social democrații din Parlamentul European dau un semnal clar că Europa, Uniunea Europeană, nu poate fi șantajată. Noi cerem Comisiei Europene să refuze orice fel de negocieri, mai ales între aliați, în condiții de șantaj și presiune. Mai mult, aducem aminte că autoritățile europene pot și vor răspune cu măsuri proporționale împotriva oricăror abuzuri sau încălcări ale legislației internaționale. Comisia Europeană a elaborat o listă de 10 pagini cu produse din SUA pentru care pot impune taxe vamale, de la oţel turnat la orez sau whisky, ajungând la o posibilă valoare de 6,8 miliarde EUR/ Comisia Europeană va demara și o acţiune împotriva SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Scopul principal al reacției noastre este acela de ajuta la protejarea a milioane de locuri de muncă în Europa dar și de a păstra cele mai înalte standarde posibile, pe plan international, în relații comerciale dintre state.

În opinia mea, la fel ca și tabăra pro-Brexit, Donald Trump nu înțelege Uniunea Europeană, nu înțelege gradul de consolidare dar și de solidaritate dintre Statele Membre care, cu toate că sunt discuții, cu toate că uneori se află pe poziții diferite, țin fără excepție la modelul de success European și îl vor proteja împreună.

Poate că unele guverne, sau unele persoane văd orientarea Europei spre dialog sau negocieri ca pe o slabiciune. Nu este așa. Uniunea Europeană există înainte de orice pentru a promova pacea și dialogul, dar este, mai mult ca oricând, o uniune pragmatică, o uniune puternică și o uniune care poate să apere interesele comune ale membrilor săi.

Personal, eu regret faptul că între Uniunea Europeană și Statele Unite s-a ajus la acest nivel, dar ceea ce este sigur e faptul că vremea lipsei de reacții, vremea datului înapoi sau chiar vremea de a întoarce și celălalt obraz, a trecut.