În fiecare sesiune plenară de la Strasbourg are loc câte o dezbatere privind viitorul Europei împreună cu șefii de stat din statele membre, iar concluziile acestor dezbateri vor fi prezentate la Summit-ul de la Sibiu din 2019. În această săptămână a fost rândul președintelui României, domnul Klaus Iohannis să participe la discuțiile din cadrul plenarei împreună cu europarlamentarii și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Mă bucur că am avut ocazia să cer în cadrul plenarei părerea președintelui Iohannis privind probleme arzătoare pentru cetățenii români, probleme pentru care lupt în 4 dosare la care lucrez în prezent: eliminarea MCV, sau introducerea unui MCV pentru toate statele membre UE, eliminarea vizelor de SUA, social dumping, și aderarea în Schengen.
Am fost bucuros să aud cum liderul grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Manfred Weber, a recunoscut creșterea economică a României dar am fost total nemulțumit de discuțiile privind intrarea în spațiul Schengen în doua etape, inițial aerian și după terestru.
România este un stat membru UE cu drepturi depline, un stat care îndeplinește de foarte mult timp condițiile de aderare la spațiul Schengen și o intrare parțială și etapizată nu ar fi decât o altă formă de discriminare nejustificată și aș putea spune chiar nelegală.
Am apreciat, în an Centenar, discursul constructiv al Președintelui României precum şi părerile pozitive ale multor colegi din parlament, dar nu pot să nu remarc faptul că această atitudine de mediator trebuia să fie regula și nu excepția mandatului domnului Iohannis.