Sibiu este momentul în care trebuie să oferim tuturor europenilor o perspectivă puternică asupra viitorului – Jean-Claude Juncker, Strasbourg, 12 Septembrie 2018

 

În ultimul său discurs privind Starea Uniunii Europene, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a subliniat ieri, la Strasbourg, importanța rolului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care va începe la 1 Ianuarie 2019 și care va culmina cu summitul de la Sibiu din 9 Mai.

La scurt timp după încheierea discursului din plen, Comisia Europeană a emis un document care prezintă principalele initiative ce vor fi formulate în mare parte pe durata Președinției române, în așteptarea acestui summit.

Astfel, la șase săptămâni după data oficială a ieșirii Marii Britanii din UE, și cu două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, liderii europeni reuniți la Sibiu sunt așteptați să adopte împreună noua agendă de lucru a Uniunii Europene pentru viitorii cinci-opt ani.

Mizele acestei întâlniri nici nu puteau fi mai mari, pentru că printre temele ce vor fi abordate până atunci, cu agenda europeană coordonată de România, se numără: Parteneriatul economic UE-Japonia – care va consolida rolul Europei de actor global, Cadrul financiar multianual – care va stabili, de principiu, bugetul Uniunii după 2020, Uniunea economică și monetară – care își propune inclusiv creșterea rolului monedei Euro în detrimentul Dolarului, dar și formularea unei politici externe europene mai puternice – care va aduce cu sine, probabil, și un nou mod de luare a deciziilor la nivel de Uniune – trecându-se, dacă propunerea va fi acceptată, de la unanimitate la majoritate calificată!

În această privință, eu am mari rezerve, pentru că propunerea – care va reveni mandatului Președinției austriece, are potențialul de a reduce și mai mult rolul țărilor mai mici.

Este însă imperativ pentru noi, pentru români, ca instituțiile esențiale acestui proces, Guvernul și Președinția, să poată colabora corect. Este nu doar în interesul României, dar și al Uniunii Europene.

De aceea, pentru noi, concluzia discursului de azi este una singură: toate forțele politice responsabile trebuie să sprijine Guvernul României în aceste luni și în cele ce vor veni. Orice acțiuni care vor fi contrare acestui principiu nu vor afecta actuala majoritate parlamentară și guvernul PSD-ALDE, ci vor fi făcute împotriva fiecărui român și împotriva întregii Europe!

Fac și eu un apel la responsabilitatea și mai ales la unitate pentru că nu mai vorbim acum de interese locale, sau de incapacitatea opoziției române de a câștiga deocamdată alegeri, ci de interesele unui continent întreg, cu efecte globale.