Tripla sărbătoare de azi: Proclamarea Independenței României, Victoria împotriva nazismului și Ziua Europei, ar trebui să ne amintească, o dată în plus, despre dumul lung și despre sacrificiile imense care ne-au adus până aici. Și ar trebui să ne facă pe toți să ne uităm cu recunoștință și cu mândrie unii la alții.

Iertați-mi vorbele ,,mari,, dar sunt unul dintre tinerii născuți pe vremea când românii trăiau încă sub dictatura comunistă, iar acum am onoarea – și acesta este cuvântul, de a-mi reprezenta țara în Parlamentul European. O fac așa cum știu mai bine, cu toată energia și cu mult optimism.

Am prieteni, am foști colegi de școală și cunosc mulți români pentru care Europa este o realitate. O construcție eminamente perfectibilă, și sunt multe probleme de rezolvat, dar o construcție la care participăm, unde avem un cuvânt de spus și în cadrul căreia, pentru tot ce a însemnat istoria noastră, ne merităm cu siguranță locul!

Recent, am organizat un concurs national pentru elevi, denumit Eu&UE. Și nu pot să uit cuvintele unuia dintre finaliști, Mircea, elev al unui liceu din orașul Roman, care spunea că el nu are nevoie să îi deschidă nimeni poarta spre acasă. Eu, scria Mircea în eseul cu care a participat la concurs, și toți românii, suntem acasă în Europa.

Indiferent ce părere aveți despre problemele actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană, ele vor fi rezolvate. Au fost momente în istorie mult mai grele, mult mai negre și mult mai periculoase. De aceea, de Ziua Europei, eu vă chem la încredere, la optimism și la acțiune. Locul nostru în rândul statelor europene trebuie folosit, trebuie valorificat și trebuie ca beneficiile sale să atingă cât mai mulți români.

Dar mai mult ca orice, vă chem și vă rog să ne gândim la drumul lung și greu pe care îl avem în spate și dacă o facem, nu putem decât să fim optimiști. Ziua Europei nu este o zi abstractă ci este o zi a fiecărui cetățean, a fiecărui om, cu problemele sale și cu visele sale. Este ziua fiecărui român pentru că fiecare, după priceperea sa și de la locul său, contribuie în fiecare zi la îmbunătățirea acestei construcții comune care este Europa și care, pentru noi toți, înseamnă acasă.