Prezent săptămâna trecută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, la o dezbatere amplă legată de noul scandal financiar, Paradise Papers, Pierre Moscovici, comisarul european pe probleme financiare și de fiscalitate, a numit persoanele sau corporațiile care fug de plata taxelor și a impozitelor, ‘’vampiri’’.

Comisarul european nu s-a declarat surprins de noile dezvăluiri: știm de prea multă vreme că multinaționalele, contribuabilii bogați, cabinetele de consultanță și băncile lucrează mână în mână pentru a sustrage de la plata impozitelor sume imense din venituri. Și nu suntem în fața unor incidente izolate, ci a unor practici sistematice, modiale și organizate.

În acest an, și eu am mai scris de cel puțin de trei ori (aici, aici și aici) despre lupta împotriva infracțiunilor financiare, taxele plătite de corporații, sau despre scandalul Panama Papers.

Iată că în mai puțin de doi ani un nou scandal uriaș aruncă o nouă lumină asupra unor practici aflate la limita legii, sau ilegale de-a dreptul, precum fuga de plata taxelor, ori frauda și evaziunea fiscală. Este cu siguranță o rușine faptul că, în vreme ce milioane de europeni au fost supuși unor politici arbitrare de austeritate, pentru așa zisa rezolvare a unor probleme, imense, pe care nu ei le-au creat, alți oameni, sau corporații, își ascund banii în paradisuri fiscale și evită să își facă datoria față de societatea în care trăiesc și în care fac afaceri, unele dintre ele extrem de bănoase.

Și vă spun deschis, tuturor celor ce citiți aceste rânduri. Îmi este ciudă de faptul că unii români au fost scoși în strada sau au fost încurajați să iasă, pentru a protesta pentru dreptul unor corporații de a nu plăti taxe în România, sau pentru dreptul unor afaceriști de a nu plăti contribuțiile angajaților.

O bună parte din practicile lor nu sunt încă ilegale, ceea ce înseamnă, spunea comisarul european, că avem nevoie de moficăril legislative pentru a le scoate în afara legii. Dacă ele sunt legale, așa cum pretind unii, a spus Pierre Moscovici, trebuie să modifcăm legile. Și o vom face cu ajutorul parlamentului European.

Comisarul european a propus de asemenea acțiuni concrete, precum o listă neagră a paradisurilor fiscale, însoțită de sancțiuni europene, noi reguli de transparență, dar și raportarea exactă, în fiecare țară, a profiturilor realizate de corporații. Toate acestea se vor face în regim de urgență, chiar dacă ne așteptăm la opoziție din partea Marii Britanii – unele insule aparținând britanicilor fiind de multă vreme adevărate paradisuri fiscale. Nu în ultimul rând, consultanții și intermediarii financiari care susțin aceste practici vor trebui să își declare aceste activități autoriăților financiare, care vor putea urmări legalitatea lor.

Desigur, avem nevoie și de suportul, și mai ales de voința statelor membre UE pentru a realiza acest lucru, iar guvernul României este în prima linie a acestei lupte.

Avem în fața noastră, cum spunea și comisarul european, practici sistematizate, organizate la scară globală, practici care lipsesc bugetele multor țări de miliarde și miliarde de euro care ar trebui plătiți ca taxe și impozite.

Ei bine, iar aici vorbim despre o revoluție a trasparenței, în curând, toți cetățenii europeni, alături de jurnaliști sau ONG-uri, vor avea acces la unele date financiare și contabile ale corporațiilor, disponibile până în prezent doar administrațiilor financiare. Dacă unele organizații lipsesc fără rușine bugetele țărilor în care realizează profit de banii datroații în taxe și impozite, este important, este esențial, ca lipsa lor de rușine să fie publică! Susțin cu tărie acest demers.

Nu în ultimul rând, cred și eu că avem nevoie de convergență la nivel european în materie de reguli fiscale. Această lipsă permite unor corporații să fie foarte agresive în practicile lor, încă legale, de a fugi de plata impozitelor. Încă o dată, apreciez inițiativele guvernului nostru de a merge în acest sens.

Mă bucur că lupta europeană împotriva evaziunii se întețește, mă bucur că Uniunea Europeană înțelege faptul că prin reținerea taxelor și a impozitelor în statele membre, acolo unde se realizează profitul, vom putea finanța mai multe politici sociale, mai multe politici de susținere a antreprenorilor onești, mai multe politici de educație, de protecție a mediului și în multe alte domenii.

Și nu pot încheia fără să reiau faptul că guvernul PSD, prin modificările fiscale operate în acest domeniu a avut dreptate, a acționat în conformitate cu inițiativele europene, care își propun cu prioritate să lupte împotriva fugii de la plata taxelor și a le impozitelor, și a acționat de asemenea în conformitate cu interesele legitime ale României și ale angajaților români.