Marți 21 Noiembrie, la Biblioteca Solvay din Bruxelles, am participat la lansarea proiectului Taxedu – un proiect european pilot care susține educarea tinerilor europeni cu privire la importanța taxelor și a impozitelor.

Proiectul  a fost inițiat în Parlamentul European de către colegul meu Victor Negrescu, iar acum, după accederea sa în funcția de Ministru al Afacerilor Europene în Guvernul României, de către mine.

În deschiderea evenimentului, comisarul european Pierre Moscovici a transmis o declarație în care a spus că taxele sunt prețul pe care îl plătim pentru a trăi într-o societate civilizată. Referitor la proiectul Taxedu, Moscovici a spus că acesta este mai mult decât un simplu portal de e-learning și că își dorește ca el să promoveze o atitudine pozitivă asupra taxelor și impozitelor.

Aș vrea să salut și aici viziunea și obiectivul acestui proiect, acela de a îmbunătăți educația tinerilor europeni cu privire la taxe, dar și de a contribui la reducerea fenomenului de fraudă sau evaziune fiscală în Europa.

Eu cred cu tărie ca educația cu privire la taxe, dar și educația financiară în general, trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă și trebuie oferită copiilor în modul cel mai practic posibil. Acest lucru va ajuta, în opinia mea, copiii și tinerii de azi să devină cetățeni activi și corecți care se pot îngriji de propriile finanțe și care știu să își facă datoria față de societate.

Vă recomand tuturor să vizitați portalul Taxedu la adresa https://europa.eu/taxedu/ . Acesta a fost realizat de firma românească Siveco, care a câștigat licitația europeană pentru realizarea proiectului. Personal, apreciez foarte mult acest prim rezultat al proiectului nostru. El oferă în primul rând o serie de materiale interactive de e-learning, care se adresează atât copiilor, elevilor, cât și profesorilor lor, cei care vor dori să accepte provocarea de a preda acest subiect, în această formă.

Ca și unul dintre deputații europeni foarte apropiați domeniului IT, pot să să spun că iubesc de asemenea jocul Taxlandia – în care jucătorii trebuie să gestioneze finanțele publice ale unei țări, să ia decizii legate de colectarea taxelor, dar și de cheltuielile țării respective. Vă încurajez să descărcați acest joc pe telefon și să îl descoperiți. Sincer, l-aș recomanda chiar și adulților care doresc o provocare sau care chiar gestionează bugete!

Lansarea acestui proiect nu putea veni într-o perioadă mai potrivită. Ne aflăm într-un context în care, mai ales în urma unor scandaluri globale precum Panama Papers sau Paradise Papers, Uniunea Europeană își întețește, alături de statele membre – printre care și România, lupta împotriva indivizilor sau a companiilor care fug de plata taxelor și a impozitelor.

Victimele acestor fraude sunt cetățenii europeni, noi toți, pentru că acei bani, foarte, foarte mulți (Comisarul Moscovici a menționat în discursul său suma de 1 trilion de euro), ar trebui să se regăsească în bugetele statelor și să contribuie la finanțarea unor politici sociale, ori de susținere a antreprenorilor onești, a educației, în programe de sănătate, de protecție e mediului și în multe altele. Comisarul european Pierre Moscovici a avut de curând un discurs foarte puternic împotriva acestor practici, despre care vă invit să citiți aici.

Vă invit așadar să sprijiniți popularizarea acestui proiect și să intrați pe portalul https://europa.eu/taxedu/.