Vreau să salut și aici inițiativele recente ale Comisiei Europene de a reduce cât mai urgent risipa la nivel european a materialelor plastice. Ca și raportor al S&D, în 2015, cu privire la economia circulară, nu pot decât să salut noi inițiative care încurajează proiectarea majorității produselor astfel încât să includă cât mai multe materiale reciclabile.

Ce vom obține este că Europa va deveni lider mondial în eliminarea deșeurilor din plastic atât pe uscat cât, mai ales, în ape, acolo unde problema la nivel global a atins cote dramatice!

Aceste rezultate, de care atât Europa cât și restul lumii au nevoie urgentă, nu se vor realiza, desigur, doar din bune intenții. Vom începe, la nivel european, să lucrăm la realizarea unor politici care să introducă anumite standarde minimale pentru componente produse din material plastic reciclat. Toți producătorii trebuie încurajați, stimulați, să respecte astfel de standarde și să asigure, alături de noi toți, o cerere continuă de materiale obținute din produse reciclate!

Eu cred în același timp că lumea trebuie să își reducă drastic dependența de plastic – la nivel global producția fiind de 300 de milioane de tone anual, din care milioane de tone se transformă în deșeuri nefolosite.

Am așadar convingerea, mai ales la nivel de producători români, că trebuie să ne orientăm deja către un model de proiectare care să includă cât mai multe materiale obținute prin reciclare. Uniunea Europeană și-a propus atingerea unor ținte ambițioase până în 2030 și avem o oportunitate reală de a contribui la acest proces și, foarte important, de a crea valoare în mod sustenabil în România