Anul care s-a încheiat recent a fost pentru mine unul plin și în calitate de deputat european am obținut câteva rezultate foarte bune pentru România. Despre ele, dar și despre ce îmi propun în 2018, puteți citi în rândurile de mai jos.

  • În anul 2017, am ocupat locul al 3-lea în delegația României ca și număr de amendamente depuse. Dincolo de criteriul pur cantitativ, în toate amendamentele mele, am urmărit cu prioritate: protejarea intereselor României, ale angajaților și firmelor românești, protejarea dreptului de liberă circulație în cadrul Pieței Unice Europene, a educației necesare secolului XXI și a unei societăți digitale. Mai mult, sunt un luptător îndărjit pentru dreptul României de a face parte din spațiul Schengen și am obținut rezultate forte bune în acest sens. De asemenea, susțin cu toate forțele protejarea românilor care trăiesc în afara țării, fie că este vorba de Marea BritanieItalia sau Ucraina.
  • Am lansat proiectul nostru de suflet, Urmașii Marii Uniri. Acesta are ca scop principal cinstirea memoriei participanților din județul Bihor, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din Decembrie 1918. Ne dorim să aducem în atenția românilor, urmași ai delegaților, dar nu numai, sacrificiul și devotamentul acestora. Valorile pentru care acești români au luptat și s-au sacrificat trebuie să reprezinte modelul unei noi generații, care să ducă România mai departe și să-i asigure locul cuvenit în cadrul construcției europene.
  • Am fost votat europarlamentarul anului 2017 la categoria angajabilitate și ocuparea forței de muncă. Am fost de asemenea nominalizat la titlul de europarlamentar al anului pentru egalitatea de gen.
  • Am fost extrem de activ în cadrul lunilor de negocieri intense și de multe ori neplăcute, în cadrul dosarului privind Modificarea directivei europene referitoare la muncitorii detașați. În ciuda opoziției Vestului, am reușit să asigurăm o durată mai lungă a detașării de la 6 la 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire. Acest lucru e important atât pentru firmele românești, mai ales cele mici și mijlocii, cât și pentru angajați, reducând procedurile repetate în cazul extinderii unor contracte. Datorită caracterului complex al transportului rutier, elementele specifice ale acestui sector vor fi tratate într-o legislație ulterioară dedicată în totalitate transportului. Însă, aș vrea să atrag atenția la cât de important va fi, pentru firmele românești din domeniu, să fie pregătite pentru noi provocări în următorii ani, dar și pentru noi ca țară, să reușim să impunem interesele noastre legitime în negocierile din pachetul legislativ rutier. Am mai obținut progrese în ceea ce privește condițiile de muncă și drepturile muncitorilor detașați. Astfel, aceștia nu își vor mai vedea salariile scăzute în urma retragerii unor sume de către angajatori pentru decontarea unor cheltuieli de cazare sau transport.
  • În cadrul dosarului Sistemul european de intrări-ieșiri (Entry-Exit System), am avut mai multe întâlniri și negocieri cu raportoarea acestui dosar, doamna Tanja Fajon, și cu domnul Sergei Stanishev (fost Prim Ministru al Bulgariei și Presedintele PES) în care am susținut ca atât România cât și Bulgaria să fie parte a acestui sistem de intrări-ieșiri, aplicându-l la nivelul întregii Uniuni Europene și nu doar la nivelul statelor care fac deja parte din spațiul Schengen. Acest fapt va duce la reducerea timpului necesar verificărilor vamale. Ne-am dorit să avem un calculator unic european al perioadei de ședere pe tot teritoriul UE, și nu doar în spațiul Schengen, pentru că altfel am fi riscat să rămânem, pe termen nedefinit, într-o zonă tampon. Mă bucur că am reușit în negocierile finale din 29 Iunie 2017 să primim „calculatorul unic”. Sistemul european de intrări-ieșiri va intra în vigoare în 2020. Contribuția mea la aceste discuții a fost apreciată inclusiv de către doamna ambasador Luminița Odobescu, șefa Reprezentanței permanente a României la UE.
  • Negocierile din cadrul Sistemului european de intrări-ieșiri au adus ca rezultat și faptul că România a primit accesul pasiv la VIS –Sistemul de Informare privind Vizele. România are astfel acces la date privind valabilitatea vizelor cetățenilor din țările terțe care călătoresc în Uniunea Europeană.
  • Am contribuit, ca membru al comisiei PANA la lupta Uniunii Europene împotriva fraudei, a evaziunii fiscale și a practicilor ilicite în domeniul fugii de plata taxelor și a impozitelor datorate statului.
  • Am promovat în Parlamentul European, alături de colegul meu Victor Negrescu, și am contribuit la lansarea, de către Comisia Europeană, a proiectului Taxedu – un proiect european pilot care susține educarea tinerilor europeni cu privire la importanța taxelor și a impozitelor.
  • Am promovat, în România, proiectul Comisiei Europene – WIFI4EU. În cadrul acestei inițiative, prevăzută pentru perioada 2017-2019, bugetul alocat în prezent este de 120 de milioane de Euro, disponibil pentru solicitanți din toate Statele Membre! Obiectivul nostru este acela de a realiza o balanță geografică justă și să ne asigurăm că până la 6.000 de localități europene vor putea oferi oamenilor acces la Internet de mare viteză, în locurile publice. Primăriile beneficiare ale inițiativei vor primi finanțare pentru achiziționarea de echipamente și pentru costurile de instalare, urmând ca din surse proprii să fie asigurată plata abonamentului și întreținerea echipamentelor pentru cel puțin 3 ani.
  • În perioada 14-22 Iulie am avut ocazia să promovez atât județul Bihor dar și România ca și posibili parteneri comerciali și de investiții, dar și ca destinație turistică pentru companiile și cetățenii chinezi. Am realizat aceste lucruri fiind invitat să participa la o misiune a Parlamentului European în cadrul unei vizite de documentare în patru orașe chineze, Beijing, Zhengzhou, Nanjing și Yancheng. Într-o delegație formată din mai mulți parlamentari europeni, am fost unul dintre puținii deputați de stânga, sau din Europa de Est, într-un grup dominat ca număr de colegii din Partidului Popular European, de dreapta, mai ales din Olanda sau Germania.
  • Am reușit, alături de alți colegi din Comisia de Muncă a Parlamentului European, să obțin o creștere a fondurilor dedicate inițiativei europene privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (Youth Employment Initiative)  o creștere de 116.7 milioane de euro pentru anul 2018, de care și Romania va putea beneficia din plin.
  • Am primit angajamentul doamnei Mariya Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia şi societatea digitală de a susține dezvoltarea României ca și nod esențial al inovației în Europa Centrală și de Est. Cu această ocazie am avut prilejul de a discuta și despre inițiativa Comisiei Europene care își propune, într-un mod foarte legitim în opinia mea, să implice cât mai mulți cetățeni, dar și experți, în lupta împotriva știrilor false (fake news). Astfel, în perioada 13 Noiembrie 2017-23 Februarie 2018, Comisia Europeană organizează o consultare publică referitoare la știrile false și dezinformarea în mediul online. Obiectivul este acela de a cunoaște și înțelege mai bine acest fenomen și de a identifica posibile căi de acțiune la nivel european. Răspunsurile la chestionarele propuse de către Comisia Europeană, vor ajuta la evalurea eficienței acțiunilor desfășurate până în prezent, dar și la cristalizarea unor noi linii de acțiune. Aceste chestionarea sunt disponibile și în limba română.

În 2018, prioritățile care îmi vor ghida activitatea în legislativul european sunt, și vor rămâne pe toată durata mandatului:

Pe lângă acestea, mă voi implica direct atât în ceea ce privește aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, prin continuarea proiectului Urmașii Marii Uniri, dar și în sprijinirea pregătirii președinției române a Consiliului UE, care va începe în data de 1 Ianuarie 2019. Sunt două priorități majore pentru care voi investi multă energie și creativitate.

Nu în ultimul rând, la nivelul Parlamentului European ne așteaptă – iar acesta este doar începutul, câteva dosare extrem de importante pentru România, și vă invit să reveniți pe blog pentru a vă informa asupra evoluției lor.

Acestea sunt:

  • Revizuirea Regulamentului privind coordonarea securității sociale în Europa.
  • Pachetul legislativ privind transportul rutier de mărfuri (mobility package).
  • Viitorul programului Erasmus+, atât de apreciat și în România, pentru care voi lupta să obținem o creștere de 10 ori a bugetului în perioada de după 2020.