Managementul digitalizării integrale a activității primăriei

Eliminarea a obligativității prezenței fizice a cetățeanului pentru toate acțiunile și solicitările adresate primăriei: plăți, urbanism, registru agricol, adeverințe, petiții, certificate fiscale, stare civilă, management asociații de proprietari. Platforma va reprezenta un punct unic de acces la toate serviciile și utilitățile gestionate de primărie.

Voi încheia parteneriate cu instituții ale statului român, locale sau naționale, care eliberează documente necesare serviciilor publice oferite de Primăria Oradea. Certificatele fiscale, cazierele juridice sau alte documente ce pot fi accesate direct de către angajații Primăriei prin intermediul acestor protocoale de colaborare, online, nu vor mai fi solicitate fizic, ele putând fi obținute de angajații Primăriei online și fără costuri pentru cetățean, după obținerea acordului acestuia. Practic prezența cetățeanului cu buletinul și acordul acestuia pentru a prelucra datele cu caracter personal ar trebui să reprezinte maximul efortului administrativ depus de orădean. Sigur, documente precum proiecte pentru obținerea autorizației de construcție trebuie depuse, dar acest lucru va putea fi făcut online și se va face o singură dată, fără dosar cu șină! 😉

Acest principiu este folosit în Estonia li se numește „once only principle” și presupune că un cetățean informează o singură dată statul, iar diferitele instituții care prelucrează datele acestui cetățean trebuie să obțină acele informații, dacă sunt necesare serviciilor publice prestate de ele, din sistemul centralizat de stocare a datelor.

Oradea poate deveni proiect pilot la nivel național în implementarea acestui principiu!

Free Internet

Rețea de dispozitive wireless FUNCȚIONALE în instituțiile publice administrate de Primăria Oradea, dar și în piețele și parcurile din municipiul Oradea. Practic printr-o rețea bazată pe tehnologiile de ultimă generație, putem asigura accesul cetățenilor la internet oriunde în Oradea.

Pe baza proiectului se vor instala dispozitive WI-FI performante pe întreg teritoriul municipiului Oradea. Secolul XXI, denumit și secolul vitezei, trebuie să aducă acest pas înainte pentru toți orădenii. Actualul sistem nu funcționează pentru că nu este intreținut cum trebuie. Acele routere sunt fie vechi, fie nu sunt eliberate de utilizatorii care au umplut până la maxim lista dispozitivelor acceptate.

Rețeaua de dispozitive wireless poate asigura și monitorizarea directă a traficului din Oradea. Tehnologiile de ultimă generație pot oferi o analiză rapidă a fluxului de autovehicule la nivelul orașului, mai ales la ore de vârf, și pot propune soluții imediate pentru îmbunătățirea traficului, inclusiv redirecționarea unor autovehicule sau pentru optimizarea rutelor de transport în comun. Prin aceste optimizări contribuim direct la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar mai ales reducem timpul prețios petrecut de orădeni în trafic.

Dispozitive wireless instalate pe mijloacele de transport în comun

În municipiul Oradea circulă peste 107 tramvaie (anul 2019) și peste 103 de autobuze și microbuze (anul 2019). Toate aceste mijloace de transport în comun povor fi dotate cu aparate wireless. Dacă tot se plătește unul dintre cele mai scumpe tichete de călătorie din România, trebuie oferit un serviciu în plus orădeanului.

Amplasarea în subteran a tuturor containerelor de pe întregul teritoriu al municipiului și montarea unor senzori speciali care să avertizeze firma de salubritate când acel container este pe punctul de a se umple complet. Rolul acestui proiect este crearea de rute speciale pentru mașinile de colectare cu accent pe zonele în care există o capacitatea aproape atinsă. Printr-o astfel de monitorizare a containerelor, prioritare vor fi cele care sunt pline sau se apropie de capacitatea maximă de depozitare. Acești senzori vor permite optimizarea ridicării deșeurilor și deci, în mod direct reducem emisiile de carbon provocate de autoutilitarele companiei de salubritate.

Free Charging

Încărcarea rapidă a smartphone-urilor.Utilizarea smartphone-urilor este deja o practică a fiecărui orădean.

Toate aceste dispozitive rămân fără baterie în momentul în care sunt utilizate intensiv. Primăria Municipiului Oradea poate instala în principalele zone din oraș, în special în parcuri și stații ale transportului în comun utilizate de către orădeni, stații de încărcare. În viitor, numărul dispozitivelor care vor putea fi încărcate prin această tehnologie va crește exponențial și pe piața orădeană. Este facilă montarea de astfel de aparate fast charging în apropierea routerelor existente care furnizează internet gratuit pentru că acele locații sunt deja cunoscute pentru locuitori și astfel nu este necesară montarea și promovarea excesivă a locațiilor de fast charging.

 

 

 

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni: