PRODUSE LOCALE GUSTOASE, SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE CA PREȚ!

ACTUALIZARE: În urma discuțiilor avute astăzi, 29.08 în piețele Cetate, Decebal și Rogerius, am constatat că lucrurile sunt mult mai grave în piețele din Oradea decât credeam. Gândacii invadează Piața Rogerius, desi aici se plătesc chirii enorme (3.000 lei pentru 11 metri pătrați), în Piața Decebal se plătesc 230 de lei pentru 1 mp de masă în condițiile în care iarna mori de frig, vara de cald, iar 365 de zile din an trebuie să lucrezi în lumina aceea albăstruie, deoarece acoperișul funcționează ca o lampă albastră. După cum veți citi mai jos, vom opri improvizațiile și vom avea resursele necesare pentru a reabilita aceste piețe, pentru a efectua deratizarea și dezinsecția la timp, astfel încât condițiile în care producătorii și comercianții muncesc, respectiv cumpărătorii achiziționează, să se ridice la așteptările orădenilor.

Actualizare 2: La solicitarea cetățenilor vom înființa piețe ambulante în cartierele unde orădenii nu beneficiază de piețe agroalimentare. Ex.: Ioșia – parcarea de la Sala Polivalentă – luni și joi vom instala piețe agroalimentare pentru producătorii agricoli din comunele județului Bihor, Zona Dragoș Vodă-Mihai Eminescu.

Problema producătorilor din mediul rural este găsirea unei piețe de desfacere pentru bunurile pe care le produc. Aici vorbim de legume, fructe, ouă, produse lactate, carne. Având în vedere faptul că majoritatea potențialilor consumatori se regăsesc în Oradea, reședința județului, cu o populație de peste 200.000 de locuitori (consumatori) situați pe o arie geografică restrânsă, având în vedere desființarea pieței din cartierul Ioșia și anunțul privind desființarea pieței din cartierul Nufărul,

Propunem:

Oferirea unor spații din Piața Cetate (Piața Mare) către unitățile administrativ teritoriale și asociațiile de producători din județul Bihor, astfel încât producătorii din mediul rural să își poată comercializa direct produsele către orădeni și nu prin intermediari. Această măsură ar aduce atât beneficii directe producătorilor din zona rurală a Bihorului, cât și consumatorilor orădeni, care vor putea achiziționa produse locale de calitate și la un preț decent;

Alocarea acestor spații se va realiza către comunele și asociațiile de producători din județul Bihor și nu individual, ca și până acum, pentru că doar așa se va putea încuraja asocierea producătorilor locali, totodată acest sistem permite controlul strict al originii produselor, iar costurile (transport, închiriere, comercializare) vor putea scădea simțitor.

Vom transforma fosta Piață Rogerius într-un veritabil „Centru de afaceri cu produse agroalimentare”, în conformitate cu destinația finanțărilor atrase în acest sens. Etajul acestui obiectiv va fi recompartimentat și utilat conform standardelor internaționale pentru spații comune de birouri pentru antreprenori aflați la început de drum. Acest proiect este gândit în mod distinctive față de Centru de Antreprenoriat menționat mai sus în acest material.

NU VOM DESFINȚA Piața Nufărul!

Vom înființa o nouă piață în zona Ioșia, chiar și ambulantă cu o frecvență de 2-3 zile/săptămână, deoarece acest cartier a fost păgubit de vechea piață de desfacere după concesionarea spațiului respectiv către un lanț agroalimentar internațional.

Condițiile spațiilor de vânzare din piețele orădene trebuie îmbunătățite cât mai repede, dar nu din fonduri destinate tinerilor antreprenori. Atâta timp cât nu conștientizăm că fondurile europene au destinații clare, menite să aducă plus-valoare acolo unde ele sunt investite, nu vom obține rezultatele scontate. Astăzi avem două proiecte europene care teoretic ar trebui să însemne spații destinate antreprenorilor, start-up-urilor, un fel de incubatoare de afaceri pentru tineri și mai puțin tineri. În schimb avem în practică o piață Rogerius  reabilitată și una în curs de reabilitare. Iată că administrația locală a preferat să improvizeze în loc săreabiliteze cele două piețe din bugetul propriu.

Să nu mă înțelegeți greșit, voi continua toate proiectele începute, dar voi opri orice improvizații pe viitor!

Piața Cetate va arăta mai bine, dar va satisface nevoile antreprenorilor, așa cum au gândit cei care au pregătit liniile de finațare?

Sigur, unii ar spune că nu sunt bani destui în bugetul local, iar câteodată și improvizațiile sunt bune. Eu spun că dacă nu existau improvizații, administrația locală nu primea corecții financiare în valoare de zeci de milioane de euro, iar astfel aveam bani și de piețe, dar și de multe alte minusuri din cauza cărora orădenii nu o duc mai bine.

Proiecte #pentruOrădeni!

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni: