SISTEMUL TERMIC/ENERGETIC din Oradea

Prin programul Comisiei Europene „Green Deal” orădenii pot spera din nou la condiții și costuri decente pe timp de iarnă.

Programul european oferă finanțare de 70% pentru proiecte ce au un impact direct asupra reducerii emisiilor de carbon. În UE 45% din consumul de energie este generat de ineficiența energetică a clădirilor, ineficiență identificată din păcate și la nivelul Municipiului Oradea.

Termia este una dintre cele mai serioase probleme ale municipiului nostru. De la începutul şi până la sfârşitul fiecărui sezon rece, orădenii racordați la sistemul centralizat tremură de frig în case, iar apa caldă este furnizată cu intermitențe, astfel că nemulţumirea lor vis-a-vis de sistemul centralizat de încălzire este una cât se poate de justificată. Situația de acum este rezultatul deciziilor greșite luate în ultimii ani. Investițiile europene, guvernamentale și cele din bugetul orașului, de peste 112 milioane de euro, în noul CET și în refacerea magistralelor sunt total ineficiente având în vedere că nici astăzi municipalitatea nu este capabilă să asigure un sistem funcțional, la un preț decent.

După aceste investiții masive, orădenii plătesc cea mai scumpă gigacalorie din țară, deși prețul de producție este unul mic.

PROPUNEM:

Anularea de facto a zonei unitare de încălzire în Municipiul Oradea;

Regândirea sistemului centralizat de termie astfel încât, la nivel de cvartal de blocuri să avem posibilitatea de a gestiona agentul termic, în funcție de nevoile lor. Noile tehnologii ne permit să dotăm punctele termice (127 în Oradea) cu motoare modulare de cogenerare pe bază de gaz, iar acolo unde dezvoltatorii imobiliari construiesc cartiere noi, chiar cu motoare de trigenerare care oferă și posibilitatea condiționării aerului pe timp de vară. Aceste motoare vor permite un cost mai mic de producție pentru gigacalorie, intervenții mai rapide și o rază afectată mult mai mică decât în prezent în caz de avarii, și în același timp vom avea 127 de centrale cogeneratoare de energie electrică. Acestă energie electrică o vom putea folosi pentru iluminatul public, alimentarea cu energie electrică a școlilor, grădinițelor, sau chiar a asociațiilor de proprietari, economisind costurile aferente distribuției energiei electrice. Acest lucru este posibil printr-o nouă lege adoptată recent de comisia de Servicii și Industrii din Camera Deputaților.

Asigurarea furnizării constante a apei calde și a căldurii în perioadele reci la un preț decent devine astfel o realitate după ce deja de ani de zile orădenii sunt chinuiți în șantiere interminabile, în avarii nenumărate și promisiuni deșarte că factura lor va scădea.

Anveloparea blocurilor este finanțată de Uniunea Europeană de ani de zile, dar pentru actuala administrație nu a fost prioritară la nivelul Oradei. În patru ani se pot anvelopa aproximativ 50% dintre blocurile existente, ceea ce va avea drept rezultat reducerea cu minim 30% a facturilor de întreținere plătite de orădeni. În paralel, la nivelul fiecărui cvartal se pot dezvolta proiecte de eficientizare energetică finanțate prin programul Green Deal.

Utilizarea ca agent termic a resursei de apă geotermală: se poate asigura aproximativ 40% din necesarul de Gigacalorie al orașului la un preț maxim de 100 lei/Gcal, ceea ce înseamnă o scădere a prețului Gigacaloriei cu 40%.

Reabilitarea pompelor de recirculare pentru a evita risipa și suprataxarea consumatorilor.

Ce facem însă cu investiția realizată în turbina pe gaz, dovedită soluția greșită în ceea ce privește termia?

Răspunsul la această întrebare l-am prezentat în data de 26.08 într-o conferință de presă alături de Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Turbia pe gaz deținută de Termoficare SA produce ca produs principal energie electrică și abia ca produs rezidual agent termic, contrar celor susținute de Primăria Oradea și Termoficare SA. Din aceste motive propun creșterea capacității de producție până la 200 MW (actual 45 MW) printr-un proiect finanțat 70% din Green Deal. După instalarea motoarelor de cogenerare și trigenerare în punctele termice, Termoficare va putea produce curent electric pus la dispoziția Sistemului Național de Energie pentru Servicii de Sistem. Avantajul îl reprezintă din nou posibilitatea finanțării europene de 70%, dar și oportunitatea de a putea acoperi un deficit de energie electrică din zona de V a României. Sistemul național are nevoie de o capacitate de 1.000 MW în Vestul țării, iar prețul pentru astfel de servicii este de trei ori mai mare decât prețul energiei vândute actual de Termoficare.

Iată că prin Green Deal avem posibilitatea să reparăm o greșeala enormă a actualei administrații și să ne finanțăm o soluție fiabilă pentru agentul termic și apa caldă a orădenilor!

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni: