O parte din investiții susținute de PSD în Municipiul Oradea în domeniul sănătății.

Noua Unitatea Primiri Urgențe (UPU)

Se află în construcție în momentul actual și este lăudată de actuala conducere abia după ce s-a schimbat partidul de guvernământ. Despre inițiatori și cei care au făcut posibilă această investiție, actualul primar nu a scos un cuvânt cât timp la guvernare se afla Partidul Social Democrat. Am predat această investiție la un grad de realizare de 50%.

Blocuri ANL pentru medici – investiție inițiată și finalizată de Guvernul PSD.

Al doilea accelerator de particule la spitalul Municipal.

Doar în 2019 Spitalul Județean a primit peste 6 milioane de euro, din care 10 milioane lei pentru aparatură, 8 milioane lei pentru reparații capitale, plus aparatul de rezonanță magnetică nucleară, montat la secția de maternitate și alte aparate”

Proiectul strategic pe sănătate al Consiliului Județean Bihor – 4,7 milioane de euro

Spitalul Județean va implementa sistemul de telemedicină, interconectat cu spitalele din judeţ, care vor primi aparate digitale de radiologie şi ecografe. În plus, prin proiectul strategic al județului Bihor, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” se vor achiziționa un Scintigraf-CT, necesar la diagnosticarea bolilor endocrine şi oncologice, şi efectuarea tratamentului anor afecţiuni oncologice, un Computer Tomograf de urgenţă şi un Angiograf CT Urgenţă, şi se va dota o secţie ATI.

Doar în 2019 Spitalul Județean a primit peste 6 milioane de euro din partea Guvernului PSD, din care 10 milioane lei pentru aparatură, 8 milioane lei pentru reparații capitale, plus aparatul de rezonanță magnetică nucleară, montat la secția de maternitate și alte aparate”

Actuala pandemie ne-a demonstrat că nu suntem pregătiți. Spitalul de Boli Infecțioase din Oradea se află într-o stare deplorabilă, iar pacienții care au fost tratați acolo au umplut, pe bună dreptate, rețelele de socializare cu condițiile mizere de cazare. Iată că avem multe de îmbunătățit, în ciuda unor articole plătite de APTOR (Asociația de promovare a Primăriei Oradea și a liderilor vremelnici ai urbei noastre). Spun că sunt plătite pentru că atunci când cineva vine și ridică o problemă reală a comunității noastre, apare câte un articol/sondaj în storia.ro sau mai nou primim premii de la diverse ONG-uri dubioase care ne laudă exact acolo unde suntem vulnerabili.

Articolul despre accesul la sănătate îl găsiți aici: https://www.storia.ro/blog/orase-si-cartiere-din-romania/studiu-storia-oradea-brasov-si-timisoara-orasele-cu-cele-mai-bune-facilitati-medicale-din-romania

În ciuda acestui articol, s-a împământenit o glumă proastă despre cel mai bun medic din Oradea ca fiind ”Trenul de Cluj”!

Avem medici și cadre medicale de excepție la Oradea. Avem unele secții dotate, dar nu destul de bine astfel încât să putem evita acel tren de Cluj sau Timișoara. De aceea trebuie să investim mai mult în dotări, în perfecționarea continuă a medicilor orădeni și în atragerea de noi cadre medicale de excepție în spitalele noastre.

Propun:

CONSTRUIREA UNEI SECȚII DE BOLI INFECȚIOASE în curtea spitalului TBC la standarde moderne;

EXTINDEREA ÎN CADRUL SPITALULUI CLINIC MUNICIPAL AL CENTRULUI ONCOLOGIC, paturile existente fiind insuficiente;

ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII APEI POTABILE care nu corespunde parametrilor organoleptici când au loc întreruperi de alimentare;

2 noi policlinici în Ioșia și Nufăru

În vederea Îmbunătățirii accesului la serviciile medicale voi propune înființarea a 2 noi policlinici în cartierele Ioșia și Nufaru pentru a  acoperi optim Municipiul Oradea, acestea fiind două din cartierele cele mai populate ale orașului nostru.

Pentru zona de Ioșia se va reabilita și extinde actuala clădire existentă în Piața Devei, cu creșterea numărului de specialități adresabile de către populație.

Pentru zona Nufărul din terenul disponibil pentru proiectul Gradinii Botanice se vor aloca 2000 metri pătrați pentru construirea unei policlinici noi, cu utilitățile aferente.

Policlinicile vor fi dotate cu aparatură necesară consultațiilor în peste 30 de specialități.

Cu toții cunoaștem cozile și umilința la care suntem supuși noi toți, pacienții orădeni, când ne adresăm policlinicilor actuale. Acest comportament va deveni istorie, programările se vor respecta și vom degreva de un stres suplimentar atât pacienții cât și personalul medical.

Aceste policlinici, alături de cele 2 existente pe strada Louis Pasteur și Corneliu Coposu, se adresează atât copiilor cât și adulților. Personalul va fi asigurat de cele 2 spitale din subordinea municipalității și va fi suplimentat, în funcție de necesități, astfel încât pacientul orădean să primească RESPECT după sumele considerabile investite în sistemul sanitar orădean, din păcate cu prea puține efecte pozitive pentru pacientul orădean. Sănătatea nu va mai fi o pușculiță ce vărsa bani la bugetul local!!! Vom investi integral toate sumele în dezvoltarea continua a calității actului medical și în pregătirea profesională a medicilor și a cadrelor medicale!

Chiar dacă actuala conducere a Primăriei Oradea, în frunte cu Ilie Bolojan, Florin Birta și Eduard Florea au considerat că pentru PNL sănătatea și dreptul la viață nu este o prioritate, noi considerăm ca acestea sunt prioritare! Astfel vom amplasa 40 de defibrilatoare automate împreună cu baloane de ventilație în 40 de puncte aglomerate din oraș. De exemplu Piața Unirii, Republicii, Sala Sporturilor, Parcuri Industriale, parcuri, etc. De asemenea se va dezvolta o aplicație pentru telefoanele mobile prin care persoanele ce se înscriu ca și voluntari și au urmat un curs de CPR-prim ajutor vor fi notificate cu privire la cazurile cu persoane inconștiente cu suspiciune de stop cardio-respirator. Cursurile de prim ajutor vor fi organizate in spațiile Primăriei Municipiului Oradea și în școlile de pe raza municipiului. La aceste cursuri va putea participa oricine și se vor inscrie prin intermediul portalului aplicației. Prezența acestor defibrilatoare automate este esențială pentru că:

– fiecare minut de întârziere a defibrilării reduce supraviețuirea la externare cu 10%-12%.

– RCP împreună cu defibrilarea efectuate în primele 3-5 min. de la instalarea colapsului pot duce la rate de supraviețuire de 49-75 %.

– Un Defibrilator Automat utilizează comenzi vocale pentru a ghida salvatorul, analizează ritmul cardiac si instruiește salvatorul să administreze un șoc electric in cazul prezentei FV sau TV rapide.

Ce aduce nou proiectul și de ce este bun pentru comunitate?

La momentul actual doar 2 locații din Oradea dispun de defibrilator automat: Teatrul “Regina Maria” si Universitatea din Oradea, defibrilatoare donate de către actorul Serban Borda in urma colaborării cu voluntarii Serviciului Județean de Ambulanță Bihor. Prin implementarea acestui proiect s-ar scurta foarte mult timpul de prima intervenție în cazul unui stop cardio-respirator, astfel încât șansele de supraviețuire ale pacienților să crească exponențial și calitatea vieții să nu fie afectată de eventuale sechele datorate timpului de intervenție. Vom avea în municipiul Oradea minim 2000 de persoane capabile să acorde primul ajutor. Aplicația dezvoltată va face posibilă alertarea voluntarilor inscriși și ajungerea cu celeritate la victimă, putând astfel acorda în cel mai scurt timp primul ajutor și oferirea unor date importante dispeceratului medical. Defibrilatoarele automate pot fi folosite de către persoanele fără pregătire medicală, oferă ghidare vocală și evaluează și recomandă acțiunile ce se recomandă a fi întreprinse de salvator.

Achiziționare autospeciale de consultații la domiciliu pentru centrele de permanență

În vederea Îmbunătățirii calității asistenței medicale primare oferite pe raza Municipiului Oradea se vor achiziționa 8 autospeciale tip ACD pentru consultații la domiciliu, autospeciale ce vor fi utilizate conform ordinului 697/2012 de către centrele de permanență de pe raza municipiului Oradea. Astfel se vor asigura consultații la domiciliu pentru orădeni și tratamente la domiciliu pentru cei ce nu se pot deplasa. Astfel va fi eliminată aglomerația din UPU si CPU. Medicii ce vor consulta sunt medici de medicină de familie, cu diverse supraspecializări, platiți prin intermediul centrelor de permanența. Se vor reduce și apelurile la 112, astfel încât să existe destule resurse disponibile pentru orădenii ce au cu adevărat nevoie de serviciile de urgență.

Ce aduce nou proiectul și de ce este bun pentru comunitate?

Proiectul va ajuta semnificativ la scăderea timpului de așteptare în cazul pacienților de cod verde, crescând calitatea serviciilor oferite orădenilor.

Accesul la servicii medicale de calitate va fi GARANTAT orădenilor!!! și cel mai bun medic, „trenul de Cluj”, va deveni istorie! Din păcate dupa 12 ani de guvernare PNL în frunte cu Ilie Bolojan, secondat de viceprimarul lui, asistăm la aceeași superficialitate de a trata doar aspectul exterior al clădirilor, fără a fi capabili sa ofere RESPECT pentru pacienți!

Urmăriți și alte capitole din programul meu pentru orădeni: